Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) Bismil Meslek
Yüksekokulu (MYO) tarafından bölgede üretilen balda verim ve kalitenin
artırılması için arı otu yetiştirildi.
Bismil MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç.
Dr. Mehmet Salih Sayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arı otunun yöre
koşullarındaki performansının belirlenmesi amacıyla yüksekokulun araştırma ve
uygulama alanında çalışma başlattıklarını söyledi.
Yöreye uygun alternatif ürünlerle ilgili çalışmalar
kapsamında bu yıl arı otu (Phacelia tanacetifolia benth) bitkisine yer
verdiklerini ifade eden Sayar, araştırmanın tüm aşamalarını organik tarım
programı öğrencileriyle yürüttüklerini belirtti.
Ana vatanı ABD'nin güneybatı bölgesi ve Meksika olan bu
bitkinin Türkiye ile tanışmasının 1980'lerin başında ABD'den getirilen
tohumlarla olduğunu anlatan Sayar, çok iyi bal özü içeren bir bitki olan arı
otunun balda verim ve kaliteyi artırdığını, bu nedenle ülkede arıcılıkla
uğraşanlar tarafından gün geçtikçe daha çok tercih edildiğini anlattı.
- Güzel kokusuyla arıları çekiyor
Yürüttükleri çalışmada arı otunda çiçeklenmenin nisan
ortasında başladığını, bitki boylarının ise 1 metreyi aştığını gözlemlediklerini
aktaran Sayar, "Ayrıca mayıs ayında bitki lila renkli çiçeklerle
bezeniyor. Çiçekleri çok güzel kokuyor. Bu güzel koku metrelerce öteden
hissedilebiliyor." dedi.
Sayar, günün güneşli saatlerinde arılar tarafından yoğun
şekilde ziyaret edilen bu bitkinin mayısın sonuna kadar çiçekte kaldığını dile
getirerek, yaklaşık 1,5 ay çiçekte kalan bu bitkiyi arıcılıkla uğraşan tüm
çiftçilere önerdiklerini kaydetti.
Tohum üretiminin Türkiye'de yapıldığını ancak bölgede bu
bitkinin yetiştirilmesinin yaygın olmadığını ifade eden Sayar, "Deneme
amaçlı yetiştiricilikte çok güzel sonuçlar aldık. Arıcılıkla uğraşan tüm
çiftçilere tavsiye ediyoruz. Yetiştiriciliği konusunda çiftçileri her zaman
bilgilendirmeye hazırız." diye konuştu. |