Bakanlığın,
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle,
gıda ve gıda ile temas eden malzemelere ilişkin kriterler, pestisit kalıntıları
ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek
vitaminler, mineraller, aroma vericiler, gıda enzimleri, bulaşanlar,
ambalajlama, etiketleme, maksimum kalıntı limitleri ile yatay ve dikey gıda
kodeksine ilişkin esaslar düzenleniyor.
Gıda
ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler için ilgili gıdalara eklenebilecek
vitaminler, mineraller ve gıda katkı maddelerini düzenleyen yatay gıda kodeksi
hükümlerine uyulması zorunlu olacak.
Gıda
ile temas eden madde ve malzeme için belirlenmiş özel kriterleri içeren dikey
gıda kodeksi hükümleri de yatay gıda kodeksi hükümleri ile birlikte
uygulanacak.
Gıda
ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarının kullanımının, tescilde
belirtilen
Özelliklere
uygunluğunun denetimi Bakanlıkça yapılacak.
Yönetmelik
kapsamında yer alan ve ülkesel veya yöresel adlarıyla belirtilen gıdalar,
coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak koşuluyla bu adlarla
üretilebilecek.
-
Aromalı şuruplara önlem
Yönetmeliğe
göre, pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve
tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler
üretilemeyecek.
Bitkisel
yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de
üretiminin önüne geçilecek.
Aroma
vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup
ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilmesi yasaklandı. Bal
aromalı ve benzeri şurup üreten gıda işletmecilerinin, yönetmeliğin yayımı
tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada
bulunamayacak. |