8 milyon kovan ve 70.000 arıcı ile Dünya
bal üretiminin yaklaşık % 6’sını gerçekleştiren ülkemiz açısından son derece
önem taşıyan toplantı gündeminde bal, polen, arı sütü, propolis gibi arı
ürünlerinin standard tasarılarına ilişkin konular yer almıştır. Uluslar arası
50 civarında katılımın olduğu toplantıya Türkiye’den bal ürünleri konusunda
özel sektör temsilcileri, TAB (Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği) Başkanı
Ziya Şahin, A.Ü. Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof.Dr.Nevzat Artık ve
TSE’den Müşavir Dr.Servet Atayeter
katılmışlardır.
Türk çam balının uluslararası standardının
belirlenmesi konusunda alt komisyonda çalışmaya başlama kararı alınmıştır.
Propolis çalışma komisyonu başkan
yardımcılığını ülkemiz yapacaktır.
Polen ve bal çalışma grubunun içinde yer
alınmıştır.
Toplantıda, ayrıca 2020 yılı ISO/TC 34/SC
19“Bal ürünleri” Alt Komite
toplantısının Türkiye’de TSE’nin ev sahipliği ile yapılması prensip kararı
olarak kararlaştırılmıştır.
Dünya pazarlarında sürdürülebilir ve kalıcı
olmamız, arı ürünlerimizin dünya standartlarının oluşturulmasına bağlıdır. Bu
amaçla bu çalışma ülkemiz arıcılık sektörünün önünü tamamen açacaktır.
Katılım gösterdiğimiz komisyon kararları
ülkemiz adına hayırlı olmasını dileriz.
Alınan bu kararlar, ülkemiz arıcılık
camiasının dünyada hak ettiği yeri alacağına, ürünlerimizin hak ettiği değerde
pazarlanacağına inanıyorum. Dünyada endemik ve ballı ürünlerin potansiyeli
bakımından lider bir ülkeyiz. TAB olarak amacımız; Bu nadide ürünlerin
bulunduğu coğrafyada arıcılık yapan üreticilerimizin ürettiği ürünlerin dünya
pazarında fiyatı ile birlikte yerini almasıdır. Tüm arıcılık sektörüne hayırlı olmasını dilerim.
Ziya ŞAHİN
TAB Yönetim Kurulu Başkanı
|