Kategoriler
Ruhsatsız Varroa İlaçları Ölüm Saçıyor !!!
3 Temmuz 2019

Arılar için piyasada çok sayıda ruhsatsız ilaç bulunduğu söyleyen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya ŞAHİN, varroa ilacı adı altında üretilen, satılan ve kullanılan ilaçların arıların yaşamını tehdit ettiğini söyledi. Ayrıca ilaç olmayan “yem katkı maddesi ve premikslerin” varroa ilacı olarak arıcılara pazarlanması, sektörümüzün aldığı yaralardan biridir ifadeleri kullandı.

2018 arıcılık sezonunun sonlarına doğru özellikle kışlatma öncesi ve kışlatma süresince bazı bölgelerde ciddi arı ölümleri yaşandığını belirten Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti; “Geçtiğimiz yıl İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde bal veriminin düşük olması ciddi arı kayıpları yaşamamıza sebebiyet vermiştir. İklimsel farklılıklar sebebiyle bal veriminin ciddi oranda düşük olması, 2018 Nisan-Mayıs aylarında başlayan lokal arı ölümleri, 2018 sonbaharında bölgesel düzeye ulaşmıştır. Özellikle olumsuzluk yaşanan sezonlar ve koloni çöküşlerinin yaşanmaya başladığı dönemlerde premiks ve yem katkı maddesi adı altında üretilen ve piyasaya arz edilen ürünler arıcılara kurtarıcı olarak lanse edilmektedir. Şu net olarak bilinmelidir ki kovan uçuş deliğinden polen girişi olmadığı sürece hiçbir ürün arıları beslemeye yeterli değildir. Arıların doğadan polen toplaması ve genç kadro oluşturabilmesi için en doğru besleme sadece şeker ve su kullanılan duru beslemedir. Arıcılarımız bu gibi durumlarda hem cebini hemde arılarının  sağlığını düşünmeli, içeriği bilinmeyen ve ruhsatlı olmayan hiçbir ürünü arıları beslemede ve varroa mücadelesinde kullanmamalıdır. Varroa mücadelesi için ülkemizde 3-4 etkili madde ve 18-19 ruhsatlı ilaç bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ruhsatlı olmayan ilaçlar arılarda kullanılmamalıdır. Doğru bir mücadele programı belirlemek isteyen tüm arıcılarımıza bu konuda destek almaları için İl Birliklerimizin kapıları açıktır” dedi.

Premiks ve arı yemi kullanmadan önce tüm arıcıları il birliklerine davet eden sayın Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti;

Değerli arıcı meslektaşlarım,

Balı arı üretir, arıyı arıcı yönetir. Balın analizlenmesinin sorumluluğu dolayısıyla sizlerin sorumluluğudur. Piyasada çok değişik yemler, katkı maddeleri ve arılar için değişik ilaçlar satılmaktadır. Hiçbir arıcılık alt yapısı olmayan, hiçbir araştırmadan geçmeyen ilaç ve yemler arıcılarımıza kurtarıcı olarak sunulmaktadır. Arıcılarımız bunlara itibar etmemelidir. Çünkü; 2-3 yıl önce bu sektörde kurtarıcı olarak piyasaya sürülen ve arıcılarımızın arılıklarında reklamı yapılan ürünlerin hiçbiri şuan bu sektörde bulunmamaktadır. Çünkü devamlılıkları ve sürdürülebilirlikleri yoktur. Arının ilacı ve yemi değil, bu tür kuruluşların tek derdi arıcının kazancına ortak olmaktır. Bu nedenle arıcı arkadaşlarımızı birlikler etrafında toplanmaya davet ediyorum. Bu tür firmalara itibar etmemelerini istiyorum.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi