Avrupa'da yasak olduğu belirtilen bu ilaçların zararlarının tespit edilmesi adına çalışma yapılmakta mıdır? Ülkemizde yerli arı ırkının korunması ve ekolojik dengenin sağlanması adına çalışma yapılması düşünülmekte midir?" şeklinde sorular yöneltti.
Ömer Fethi Gürer'in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, "Neonikotinoid grubunda yer alan 3 aktif maddeden Clothianidin aktif maddesi yasaklanmış olup, diğer 2 aktif madde de ise kısıtlama yoluna gidilmiştir.
Clothianidin aktif maddesinin ve bu aktif maddeyi ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin ithalat ve imalatı 8 Şubat 2019 tarihi itibari ile sonlandırılmıştır" açıklamasında bulundu.
Bakan Pakdemirli, "Bu bağlamda Imidacloprid ve Thiamethoxamaktif maddesini ve karışımlarını ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin ithalatı, imalatı ve kullanımı konularında Avrupa Birliği ile uyum içerisinde Bakanlığımızca gerekli kararlar alınmış olup, söz konusu kararlar uygulamaya konulmuştur. Bu konuda sonraki sürecin yönetiminde de yine Avrupa Birliği'nde alınan kararlar ve yapılan uygulamalar incelenecek, konu takip edilerek gerekli kararlar alınarak uygulanacaktır" dedi.
Zararlı ve öldürücü olarak tanımlanan tarım ilaçlarına dünyanın genelinde hassasiyet oluşmasına rağmen kullanımının devam ettiğini vurgulayan Gürer, "Pestisit; ülkeler arası gıda ürünlerinde üzerinde durulan başlıca ilaçlardan biridir. Ancak esas olan, ürünün üretildiği alanda kullanım denetimidir. Sonucun ortaya çıkması o sürece kadar ciddi zararın oluşmasını yaratmaktadır.
Arı ölümleri göstermiştir ki; koruma ilaçları doğa dengesi üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. İncelenmeden piyasaya ilaç verilmemelidir. Yasaklama sürecine kadar verdiği zararın boyutları ise tam bilinmemektedir. Özellikle yabani ot için kullanılan mevcut ürünü diğer otlardan arındıran zehirlerinde çok dikkatli ve takipli kullanılması şarttır" dedi.
|