Arıların
faydaları, genelde doğrudan onlardan gelen ürünlere dayalı olarak ölçülür. Bal,
tabi ki en popüler olanlarıdır. Arılar, çiçek açan bitkilerden nektar veya iğne
yapraklı ağaçlardan tatlı öz su toplar ve suları bal midelerinde depolar.
Toplananlar,
kovandaki bal peteğinde saklanır ve de kovan arıları tarafından işlenip
kurutulur. Sadece su içeriği yüzde 18’in altında ise bal toplanabilir ve bu
yılda en fazla dört kere yapılır.
Bal,
arıcı tarafından bal süzme makinesi kullanılarak toplanır. İlk olarak
çerçeveleri içindeki bal peteklerinden bal mumu örtüler çıkarılır ve bal süzme
makinesine konulur. Bal süzme makinesindeki santrifüj güç, gözleri bozmadan
balı onlardan çıkarır. Arıcı daha sonra bal peteklerini bal kovanına geri
koyar. Makineden akan bal, bir kapta toplanır ve birkaç kez bir elekten
geçirilerek artık herhangi bir mum veya propolis artığı (arı tutkalı)
içermediğinden emin olunur. Daha sonra bal, bal şişelerine konulur ve de hava
kabarcıkları ve ufak mum parçacıkları yüzeye çıkabilsin diye birkaç gün
dinlendirilir.
Arı
kolonisinden daha fazla iyileştirici özellik
Bir başka arı ürünü ise kozmetik ve farmasötik
endüstrileri tarafından temelde doğal bir ürün olarak kullanılan mumdur. Bal
arısının bezlerinden çıkarılan bir üründür. Arılar, mumu bal peteklerini inşa
etmek için kullanır. Eskiden, kahverengi bal peteği arıcı tarafından çıkarılır,
eritilir, ve kusurlar giderilirdi. Şimdi tekrar açık renkli ve saf olan mum,
yeni mum merkez duvarlarına dökülür ve kolonilere geri döner veya başka yollarla
geri dönüşümü sağlanır. Arı mumu, diğer şeylerin yanı sıra mumlar yapmak için
kullanılabilecek değerli bir hammaddedir. Bir mum yapmak için bir arı kovanının
tamamının mumu gereklidir. Arı mumu mumlar, yumuşak bir ışık verir ve odayı hoş
bir aroma ile doldurur.
Polen
de bir başka popüler üründür. Tüm bitkiler polen üretir, arı bunları çiçekleri
ziyaret ederken toplar, nektar ile zenginleştirir ve arı kovanına taşır. Yıl
içinde tek bir arı kolonisi, 30 ila 60 kilogram arasında polen toplar. Arıcılar,
bunu toplamak için kovanın girişine bir polen kapanı yerleştirir. Polen, genelde
bir beslenme takviyesi olarak kullanılır. Polen; vitaminler, mineraller ve
proteinler açısından zengindir. Bağışıklık sistemini zenginleştirir ve zihinsel
kapasiteyi artırır.
Arı
tutkalı olarak da bilinen propolis, bir başka önemli arı ürünüdür. Arılar,
farklı bitkilerden reçine toplar, bunları kapatıcı olarak kullanarak
kendilerini bakterilerden ve mantarlardan korumak üzere bunları arı kovanına
getirir. Bir arı kolonisinin yılda 50 ila 500 gram reçine kütlesi
toplama becerisi vardır. Propolis, birçok tıbbi üründe kullanılır.
Anti-inflamatuvar etkiye sahip olduğundan ve bağışıklık sistemini
güçlendirdiğinden doğal bir antibiyotiktir. Aktif bileşeni, insanlara bir
kapsül içinde, tıbbi bir merhem, krem veya bitki içeceği olarak sunulur.
Ancak
belki de en değerli arı ürünü, arı sütüdür. Sadece genç işçi arılar tarafından
üretilir ve de baldan, polenden ve bu arıların kendi bez salgılarından
yapılmıştır. Arı sütünü sadece kraliçe arı yiyebilir ve bu ona kolonisinden 50
kat daha uzun bir ömür sağlar. Bu nedenle kraliçe arı, performansın ve
dinçliğin yanı sıra canlılığın da sembolüdür. Arı sütü, ilaç endüstrisinin yanı
sıra kozmetik endüstrisinde de kullanılır. Virüse dayalı enfeksiyonlar için
doğal bir deva olarak kullanılabilir ve canlandırıcı bir etkisi vardır.
|