Cep telefonundaki bir uygulama, bal toplanmaya hazır olduğu zaman
arıcılara haber veriyor
Kenya'da milenyum kuşağının gençleri, akıllı telefonlarında gezinirken
"dawa" adlı bal, zencefil ve limonla yapılan sıcak yerel içeceklerini
yudumluyorlar.
26 yaşındaki Immanuel, "Bunu her gün yatmadan önce içiyorum.
Hastalanmamı engelliyor ve günün sonunda beni sakinleştiriyor. Bal ilaç gibi,
birçok iyileştirici özelliği var" diyor.
Kenya'nın Silikon Vadisi 'Silikon Savan'daki teknoloji meraklısı
girişimciler ise yakın bir zamana kadar "bal avcıları" da olarak
bilinen yerel arıcıların elindeki bir pazara yatırım yapmaya başladı.
Ancak arıcılara göre, bu girişimci iş adamlarının getirdiği yeni
kovanlar ve modern ürün toplama yöntemleri kuşaklardır süregelen gelenekleri
bozuyor.
Girişimcilerden biri olan Ernest Simeoni, "Bal avcılarının bu
endüstriden para kazanmak istiyorlarsa bu yeni uygulamalara alışmalı" diyor
ve ekliyor:
"Bal Kenya'da şimdi moda. Tüm ülkeyi kasıp kavuruyor. Birçok genç,
gıda sektöründen daha fazla para kazanabileceklerinin farkında."
Simeoni, Kenya'da yükselen orta sınıfın ve dijital teknolojilerdeki
gelişmelerin bal üretimini daha fazla insana ulaştırdığını söylüyor.
"Telefon uygulamaları çiftçiliğin geleceği" diyor ve
telefonundaki 20 kadar uygulamanın simgelerini gösteriyor.
Bu uygulamaların en popülerlerinden biri "Swarm Database"
(Arı Kümesi Veri Tabanı). Uygulama bal toplanmaya hazır olduğu zaman arıcılara
haber veriyor.
Ernest Simeoni fabrikasındaki bir fıçıdan bal çekiyor
Kenyalı arıcılar fikirlerini paylaşmak ve arıcılıkta yeni yöntemler
denemek için WhatsApp gruplarını da kullanıyorlar.
Ancak Simeoni hala aşmaları gereken bazı engeller olduğunu söylüyor.
Kenya'daki arıcılık yöntemlerinin modernleşmesi gerektiğine dikkat çeken
Simeoni, "Ağaçlardaki oyuklardan bal çekmek, bu balı pis kaplara geçirip
arıtımevlerinde yüksek ateşte pişirmek… Bunlar balın kalitesine zarar veren
amatör yöntemler ve kazancımıza zarar veriyor" diyor.
Kenya Ulusal Arıcılık Enstitüsü Başkanı Grace Asiko arıcılık sektörünün
gelişmesi için yapılabilecek çok şey olduğuna inanıyor.
Grace Asiko, "Arıcılık işletilmeye hazır bir altın madeni.
İhtiyacımız olan farklı arı türlerini ve çeşitli bitkileri sermayeye
çevirmemize yarayabilecek yeni buluşlar" diye konuşuyor
Balın kullanıldığı başka sektörler
Asiko, balın kullanılabileceği alanların çeşitlendirilmesinin de
sektördeki gelişim potansiyelini arttıracağını söylüyor. "Farmakoloji ve
Yiyecek sektörlerinden insanların gelip elimizde ne olduğunu görmeleri
gerekiyor. Yenilikçi insanlarla toplu bir çaba gösterip balın başka hangi
ürünlerin yapımında kullanılabileceğini öğrenmemiz gerekiyor" diyor.
Kenya'nın güneydoğusundaki Taita Tepeleri'nde, Avustralya fındığı ve
ananas tarlalarının yanında geleneksel yöntemlerle arıcılık yapan Hagai
Mwaisaka için ise durum farklı.
Hagai ülkedeki 2 milyona yakın arıcıdan yalnızca biri. Gururlu bir
şekilde kütük kovanlarını gösteriyor, kovanlar rüzgarda hafifçe sallanıyor.
"Bu kovanlar bana babamdan kaldı ve onun gibi ben de gelirimin çoğunu
baldan elde ediyorum. Bal, ailemi geçindirmeme yardımcı oluyor" diyor.
Hagai Mwaisaka kütük kovanlarını gösteriyor
Kütük kovanları
Bal avcılığının geleneksel yöntemiyle bal, gece ağaca tırmanıp kovanı
belli bir açıda tutarak içinden balın dökülmesini sağlayarak elde ediliyor.
Mwaisaka, "Geceleri arılar üşür, fazla hareket etmezler. Bu sayede
onları rahatsız etmeden balı alabiliyorum" diye konuşuyor.
Yalnızca bir kütük kovanından 40 bin arı her yıl 60 kilogramlık bal
üretiyor. Mwaisaka kilogramını 10 dolardan sattığı bal sayesinde tüm ailesini
geçindirebiliyor.
Ancak tüm bunlar yakın zamanda değişebilir. Kenya'nın başkenti
Nairobi'den iş adamlarının gelmesi bal avcılarının yöntemlerini değiştirmesini,
yeni kovanların ve arıcılık yöntemlerinin kullanılmasını gerektirecek.
Balı elle çıkarmak yerine, arıları dumanla kovandan çıkarıp balı almak
gibi…
Hagai Mwaisaka gibi geleneksel arıcılara göre bu yeni yöntemler balın
kalitesine zarar verebilir:
"Arılar en iyi çiçekleri bulmak için uzun mesafeler kat ediyorlar.
Yeni yöntemlerle arılar tembelleşiyor. Çok daha az ve acı bir bal
üretiyorlar."
Ne yazık ki Nairobi'den gelen işadamlarının hevesini kırmak mümkün
görünmüyor.
İş adamı Ernest Simeoni ise arıcılığın büyük bir yatırım olduğuna
inanıyor:
"Arıcılık sektörünün Kenya'da ve tüm dünyada çok büyük bir
potansiyeli var. Yöntemlerimizi modernleştirip pazara açılmalıyız. Ondan sonra
gelecek parlak gözüküyor."
Nicola Kelly
|