Arı sütü vücudun temel sistemi olan bağışıklık üzerinde olumlu etkileri var. Bu süt vücudu tüm hastalıkların yanı sıra kanserli hücrelere karşı da koruyor. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde vücudun performansını artırmanın yanı sıra yaşlanmaya meyilli hücreleri de yeniler. Vücudun genel fonksiyonlarını güçlendirerek dayanıklığını artıran arı sütü üzerinde halen araştırmalar devam ediyor.
Peki Türkiye'de arı sütü ne kadar biliniyor, üretim miktarı yeterli mi? Arı sütünün mucizevi faydaları neler? Konuyla ilgili Niğde Arıcılar Birlik Başkanı Mustafa Ünal'dan önemli açıklamalar geldi. Türkiye'de yıllık 3 ton arı sütü üretimi yapıldığını belirten Ünal, 20 ton arı sütünün ise ithal edildiğini açıkladı. Ülkemizde arı sütü üretiminin çok az olduğunu belirten Mustafa Ünal şöyle konuştu:
Tıp aleminde kullanılmaya başlandı
"Arı sütü çok değerli bir ürün. Sadece işçi arılar, arı sütüyle beslenir. Ana arı da işçi arı gibi arı sütüyle beslendiği için biz arıcılar için de çok önemli bir üründür. İşçi arı 1 gram arı sütünü yemek suretiyle işçi arı olur. Ana arı da 3 gram arı sütü yer ve büyür gelişir. İşçi arımızın ömrü 45 gün, ana arı ise ne kadar arı sütü tüketiyorsa ona göre 5 ile 6 yıl olur. Biz arıcılar ve arılarımızın can damarı arı sütüdür. Kilosu Türkiye'de 10 bin TL'ye satılıyor. Arı sütü ve polenlere ülkemizde yatırımlar yaparak bunun geliştirilmesi gerekmektedir. Arı ürünlerimizin bugüne kadar yoğunlukla baldan istifade etmek bal üretmek suretiyle sıhhatimize sağlımıza gelecek faydaları görüyorduk. Ama şimdi tıp aleminde alternatif tıp da arının bütün ürünleri şu anda kullanılmaya başlandı. Onun için ülkemiz açısından olsun biz arıcılar açısından olsun arı sütü çok önemlidir" dedi.
|