Türkiye'de yıllık 3 ton arı sütü üretimi
yapıldığını belirten Ünal, 20 ton arı sütünün ise ithal edildiğini açıkladı.
Ülkemizde arı sütü üretiminin çok az olduğunu belirten Mustafa Ünal şöyle
konuştu:
"Arı sütü çok değerli bir
ürün. Sadece işçi arılar, arı sütüyle beslenir. Ana arı da işçi arı gibi arı
sütüyle beslendiği için biz arıcılar için de çok önemli bir üründür. İşçi arı 1 gram arı sütünü yemek
suretiyle işçi arı olur. Ana arı da 3 gram arı sütü yer ve büyür gelişir. İşçi
arımızın ömrü 45 gün, ana arı ise ne kadar arı sütü tüketiyorsa ona göre 5 ile
6 yıl olur. Biz arıcılar ve arılarımızın can damarı arı sütüdür. Kilosu
Türkiye'de 10 bin TL'ye satılıyor. Arı sütü ve polenlere ülkemizde yatırımlar
yaparak bunun geliştirilmesi gerekmektedir. Arı ürünlerimizin bugüne kadar
yoğunlukla baldan istifade etmek bal üretmek suretiyle sıhhatimize sağlımıza
gelecek faydaları görüyorduk. Ama şimdi tıp aleminde alternatif tıp da arının
bütün ürünleri şu anda kullanılmaya başlandı. Onun için ülkemiz açısından olsun
biz arıcılar açısından olsun arı sütü çok önemlidir" dedi.
8 MİLYON KOVAN VAR
Türkiye'de 8 milyon arı
kovanının olduğunu belirten Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Ünal şöyle devam
etti:
"Türkiye'de 8 milyon arı
kovanı bulunmaktadır. Şu anda ülkemiz genelinde 55 bin arıcımız bulunuyor. Arı
sütünün en çok üretildiği ülke Japonya ve daha sonra ise Ortadoğu ülkeleri
gelmektedir. Türkiye'de arı sütü üretiminin artırılması için çalışma
yürütülmelidir. Arı sütünün insan metabolizmasındaki en büyük faydası,
bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Mevsim değişim günlerinde insanlarda
görülen üst solunum enfeksiyonlarında ve gribal enfeksiyonlarda da etkisini
görmekteyiz. Merhem olarak da kullanıldığında insan cildinin güzelleşmesi gibi
farklı cilt hastalıklarında olumlu etkileri görülmekte." |