Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, arıcılığı tehdit eden varroa hastalığı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kaplan, varroanın sadece bal arıları kolonilerinde olan, bal arısı kurtçuklarında üreme yeteneğine sahip ve yaşamlarını arı kolonilerinde sürdüren, Türkiye’de arıcılık sektörünü tehdit edecek kadar zararlı bir dış parazit olduğunu ifade etti.
ARICILARIMIZI BİLGİLENDİRDİK
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nden arı ölümleri ile ilgili haberler gelince akademisyenlerin bölgede araştırma yaptığını belirten Başkan Kaplan, “Arı ölümlerini araştırttık ve sonuç raporlarında varroa ve yetersiz, dengesiz beslenme sonuçları çıktı. Varroa ilgili Türkiye genelinde haberler gelince tüm birlik başkanı arkadaşlarımız arıcıları bilgilendirdi. Bizde Samsun olarak kendi arıcılarımızı, varroa ile nasıl mücadele edileceğini, erken davranılması gerektiğinin duyurusunu yaptık. Bu sene ciddi anlamda arı kayıpları var. Herkes arılarını yeni açıyor, umarım arı kayıpları yüzde 50’leri bulmaz” diye konuştu. TOPLU MÜCADELE KARARI
Varroanın Türkiye’de arıcılığı tehdit eden önemli bir unsur olduğunu belirten Kaplan, “Bununla ilgili devletimiz ve Tarım Bakanlığı ile görüştük. Toplu mücadele kararı alacağız. Bakan yardımcımız ve genel müdürlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Tamamladıkları zaman arıcılara müjde verip, varroa ile ilgili toplu mücadelenin düğmesine basarız. Eğer böyle bir şey gerçekleştirmezsek, varroa hastalığından yılda yüzde 30 civarlarında arı kaybımız olur. Mücadele ile bu oran yüzde 10-15’lere çekilir. Yüzde 15 gibi bir kayıp normal bir kayıptır. Varroa ülkemize 80’li yıllarda girdi. Ülkemiz gezginci arıcılığa müsait olduğundan Türkiye’nin her tarafına yayıldı. 2018 yılında yoğun bir varroa tehdidi oldu. Arıcılar tedbirlerini aldı. Üniversitelerimiz bu konuda destek oluyor, ilaçlama konusunda eğitimler veriyor” dedi.
Erdinç Yıldız
http://www.habergazetesi.com.tr/haber/5453712/metin-kulunk-pkk-da-deas-da-feto-de-emperyalistlerin-emrindedir |