Kategoriler
Apiterapi Nedir? Apiterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
18 Şubat 2019

Son zamanlarda doğal tedavilere bir yönelişte gözle görülür bir artış söz konusu. Alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler kapsamına da giren bu uygulamalardan birisi de arı ve arı ürünleriyle yapılan tedaviler. Ülkemiz bal üretiminde dünyada söz sahibi ancak arı kaynaklı ürün skalası dünyadaki uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda pek iç açıcı değil maalesef. Son zamanlarda olaya akademisyenlerin ilgi duyması önemli bir gelişme. Bu bağlamda gerek akademisyenler gerekse üreticiler işbirliği yaparak nitelikli ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadırlar.

APİTERAPİ NEDİR? Apiterapi; bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri dahil olmak üzere arı kovanı ürünlerinin kullanımını kapsar. Apiterapi, geleneksel Batı tıbbının ötesine ulaşan, birçok hastalığı tedavi etmek ve hem kronik hem de akut yaralanmalardan kaynaklanan ağrıyı hafifletmek için bütüncül bir yaklaşımla daha sağlıklı bir yaşam katkısı sağlayan yardımcı bir yöntemdir.

 

Arılar bal, balmumu, propolis ve arı sütü de dahil olmak üzere çok çeşitli sağlığımızı iyileştirici maddeler üretirler. Arılarla birlikte toplanan polenlerin bile sağlığa yararları vardır. Bu yararların birçoğu, bu maddelerin, zararlı reaktif oksijen türlerini (ROS) emenantioksidanlar ( flavonoidler ve diğer polifenoller ) bakımından zengin içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Apiterapi bal arılarından doğal olarak oluşturulan tüm ürünlerin kullanımını içerir. Bu ürünler:

Arı zehiri: Kadın işçi arılar arı zehiri üretir. Doğrudan arının sokması yoluyla verilebilir.

Bal: Arılar bu tatlı maddeyi üretir. Aynı zamanda hasat edilebilir.

Polen: Bu erkek üreme materyalini arılar bitkilerden toplanır. Çok sayıda vitamin ve besin içerir.

Arı sütü: Kraliçe arı, enzim bakımından zengin olan bu besini besler. Çok sayıda yararlı vitamin içerir.

Propolis: Bu, balmumu, ağaç reçineleri, bal ve kovanı bakteriler veya virüsler gibi dış tehditlerden korumak için arıların yaptığı enzimlerin bir  kombinasyonudur. Sonuç olarak, güçlü antiviral, antifungal, antienflamatuar ve antibakteriyel özellikler içerir.

Balmumu: Bal arıları, kovanlarını oluşturmak ve bal ve polen depolamak için balmumu oluşturur. Genellikle kozmetik ürünlerinde kullanılır. Saf ve bazı durumlarda mümkün olduğunca taze olan ürünleri bulmak apiterapiden mümkün olan en iyi sonuçları almanıza yardımcı olabilir. Örneğin, yalnızca küçük bir miktar arı sütü içeren bir vitamin almak, daha büyük bir dozda bal arısı ürünü almak kadar etkili olmaz. Ayrıca, yerel balın alerjilerle savaşmanıza yardımcı olmak için en faydalı olabileceğini de belirtmekte fayda var.

APİTERAPİ ROMATİZMAL ARTRİT AĞRISINI AZALTMAKTADIR

Apiterapi binlerce yıldır kullanılmaktadır. Mısır, çin ve orta asya da antik çağlardan beri, çeşitli ağrı türleri ve artrit ağrıları için arı zehiri tedavisi kullanılırdı. Arı zehiri, iltihap önleyicidir ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. İnsanlar romatoid artrit hastalığında ağrıyı gidermek, şişlik ve tutukluğu azaltmak için arı zehiri kullanıyorlardı. Klinik çalışmalar, arı zehiri tedavisinin ilaç ihtiyacını azalttığını, ağrı ve nüks riskini azalttığını ortaya koymuştur.

APİTERAPİNİN TEDAVİ EDEBİLECEĞİ HASTALIKLAR NELERDİR?

Multipl skleroz, lupus, artrit, enfeksiyonlar, zona hastalığı, yaralar, Ağrı, yanıklar, kas eklem rahatsızlıkları bunlardan bir kaçıdır.

APİTERAPİ NASIL UYGULANIR?

Apiterapi bölgesel uygulamanın yanında ağızdan alma veya doğrudan kana enjeksiyon şeklin de de kullanılmaktadır. Apiterapi ağrılı rahatsızlıkların dışında aşağıdaki durumlarda da iyileştirici etkisi vardır Yaraları iyileştirmede: Bal, uzun süredir topikal olarak, hem antibakteriyel, antienflamatuar ve ağrı giderici özellikleri sayesinde, hem açık kesikler hem de yanıklar dahil olmak üzere kullanılmaktadır. Alerjilerde: Kır çiçeği balı, alerjileri çeşitli şekillerde tedavi etmeye ve insanları alerjilere karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. Bal, alerjilerin neden olduğu bir boğaz ağrısını yatıştırır ve doğal bir öksürük önleyici olarak işlev görür. Kır çiçeği balının, bilinen bir alerjen olan az miktarda çiçek poleni içermesidir. Yerel bal tüketmek, bu alerjeni yavaşça vücuda alınmasıyla potansiyel olarak bağışıklık oluşturabilir. Bağışıklık ve nörolojik durumlarda: Bal, hem bağışıklık sistemine hem de nörolojik sisteme bağlı hastalıklar için tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılabilir: Parkinson hastalığı, multipl skleroz, alzheimer hastalığı ve lupusta etkindir. Arı zehiri bu durumlar için ilk ya da tek olmamasına rağmen, araştırmalar arı zehirinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve vücutta bu hastalıkların bazı belirtilerini azalttığına dair kanıtlar ortaya konmuştur. Arı zehiri Troid bezinin aşırı çalıştığı hipertiroidizmi olan kadınlarda tiroid fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, arı zehirinin tek başına tiroid tedavisinde kullanımı için daha çok erkendir. Dişeti iltihabı ve diş plaklarının azaltılması: Propolis'in birçok sağlık yararı yanında ağız çalkalamasına eklendiğinde dişeti iltihabını ve plağını azaltabilir. Propolis içeren gargaraların araştırılması, doğal olarak ağız hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlamaktadır. Propolis, aynı zamanda kanser yaralarını iyileştirmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Bir multivitamin olarak kullanılabilir. Hem arı sütü hem de propolis, çok sayıda vitamin ve besin içerir. Hatta bir deneysel çalışmada, erken dönem diyabetik retinopati tedavisinde potansiyel bir terapötik ajan olarak kabul edilebileceğini gösterilmiştir. Kalp damar sistemini koruyucu etkisinin antioksidan etkileri ve antienflamatuar aktivitelerinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Arı sütü uzun bir kullanım tarihi olan bir tür doğal sağlık ürünüdür. Arı sütü peptitleri sayısız biyoaktiviteye sahiptir. Arı sütü proteinlerinin sinirleri ve beyin dokusunu koruyucu etkisinden dolayı Alzheimer hastaların da da denenmektedir.


Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi