Selçuk Aktaş arı kolonilerinin kışlatma başarı kriterlerinde sonbahar
bakım ve beslenmesinin de çok önemli olduğunu belirtti.
Aktaş, arı kolonilerinde kışlatma yöntemlerinin kapalı alanda kışlatma
ve açık alanda kışlatma olarak ikiye ayrıldığını söyledi.
Tarım Danışmanı Selçuk Aktaş, "Çok soğuk ve kışların uzun sürdüğü
bölgelerde arı kolonilerinin kapalı mekanlar da kışlatılmalıdır. Kapalı
mekanlar, havalandırma açısından iyi izole edilmiş olması durumunda kışlatmada
koloni kayıpları minimum düzeyde olacaktır. Arı kolonilerinin tüm olumsuz çevre
şartlarından korunması amacıyla yapılmış olmalarına rağmen eğer havalandırma
yeterli düzeyde değilse kovan içinde nem ve karbondioksit birikimi olacak bu
durumda koloni kayıpları maksimum düzeyde olacaktır dedi.
Kapalı alanda kışlatmada dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgiler
veren Aktaş, "Kışlatma alanı sürekli girilip çıkılan bir yer olmamalıdır.
Kovanlar zeminden 25-30 cmyükseğe konulmalıdır. Üst üste en fazla 3 sıra kovan konulmalıdır. Kovanlar
dizilirken zayıf koloniler ortada, güçlü koloniler ise altta ve üstte yer
almalıdır. (Kışın apartman dairesinin 2 katında oturduğunuzu düşünün, 1. ve 3.
katların dolu ya da boş olması durumundaki sıcaklık farklarının 2. kata etkisi
misali) Kovanlar duvara fazla yaklaştırılmamalıdır. Kışlatma alanı, nem ve
sıcaklık açısından iyi izole edilmiş bir yer olmalıdır.Kışlatma alanında hava
sirkülasyonunun olmaması gerekmektedir.Kışlatma alanı ışıktan korunmalı,
gerektiği durumlarda kırmızı ışık kullanılmalıdır.Kovan tabanında nem nedeni
ile su birikmemesi için kovan öne doğru meyilli olmalıdır. Kışlama odasına
evcil ve kemirgen hayvanların girişi engellenmelidir. Kışlatma alanında
sıcaklık salkımı bozacak kadar yükselmemeli, ısıtıcı yakılmamalıdır. Uçuş
deliği arı toru ile kapanmalı, kovan havalandırma delikleri açık
kalmalıdır" diye konuştu.
Açık alanda, arılık düzenini bozmadan, sundurma şeklinde ve kovanların
paketlenmesi ile yapılan 3 farklı kışlatma yöntemi olduğunu ifade eden Tarım
Danışmanı Selçuk Aktaş, "Çok soğuk ve kışların uzun sürdüğü bölgelerde,
sundurma ve paketleme yöntemi az riskliyken kovanların arılıktaki düzenini
bozmadan açık alanda kışlatma çok risklidir. Çok fazla kar veya yağmur
yağıyorsa sundurma yapılmalıdır. Kovanlar yerden 25-35 cm yüksekte tezgahlar
üzerine öne doğru eğimli konmalıdır. Kışlama alanının kuzeyi kapalı güneyi açık
fazla rüzgar almayan su tutmayan bir yer olmalıdır. Arılarda kış salkımını
bozmaya neden olabilecek gürültü ve sesten uzak yerde olmalıdır. Çok soğuk ve
kışların uzun sürdüğü bölgelerde kovanlar paketlenerek kışlatılacaksa izocam,
saman, hasır vb. koruyucu maddelerle sarılabilir. Hava geçirmeyen naylon türevi
maddeler aşırı nem yapacağından önerilmez. Evcil ve yabani hayvanların
zararlarını önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Arılar soğuktan ölmez
açlıktan ölür. Bu yüzden bal yiyerek ısı elde ederler. Normal bir kovanı
kışlatmada ortalama 15-18 kgbal bulundurulmalıdır" şeklinde konuştu.
Tarım danışmanı Selçuk Aktaş, Arı kolonisi ister kapalı alanda
kışlasın, ister açık alanda kışlasın, arı zayiatı yüzde 0-5 ise iyi olduğunu,
arı zayiatı yüzde 10 ise normal ve arı zayiatı yüzde 10'dan fazla ise tarım
ekonomisinde zarar olduğuna dikkat çekti.
|