Arı ve arıcılık işi, Türkiye için çok ciddi bir kaynak olurken, 2017 verilerine göre, ülkemizde 7 milyon 700 bin arı kovanı bulunuyor. Bunun yanında, 107 bin ton da bal üretimi yapılıyor. Kırsalda büyük bir gelir kapısı olan arıcılığın gelişmesi için, Tarım ve Orman Bakanlığı ile belediye ve teşkilatları her türlü desteği sağlıyor.
Türkiye, dünya birincisi olma mücadelesi veriyor
İlkbaharda yapılan arıcılık faaliyetlerinin, en önemli faaliyetler olmasına karşın, kışın kaybedilen arıların ve kovanlarda oluşabilecek hastalıkların devamlı kontrol edilmesi gerekiyor. Türkiye, profesyonel çalışmalar neticesinde, arı ölümlerini azaltarak, dünya birincisi olma mücadelesini verirken,hangi sektörde, kim, profesyonelce, bilime inanarak, hangi branşta üretim yapıyorsa, kaynakların o tarafa yönlendirilmesi gerekiyor. Edinilen bilgilere göre,Türkiye arı üretiminde ve koloni sayısında dünyada 2. sırada.. Ülkemiz dünyada 1.sıraya çıkmaya çalışırken,bazı üreticiler maddi imkansızlıklardan, ya da maddi ölçüleri esas alarak, teknik değil de, korsan üretimlerden arı ve kovan alarak, arı ölümlerine neden olabiliyor.
Belediyeler çiftçi ve üreticiye karşılıksız ayni destek sağlıyor
Diğer taraftan belediye teşkilatları,özellikle büyük şehir belediyeleri, tarım,hayvancılık, seracılık,çiftçilik, fidancılık, sulama,su ürünleri, arazi düzenlemeleri,kooperatifçilik,sütçülük,sebze ve meyve üretimi,arıcılık,tarımsal ilaçlama vs gibi konularda kırsalda yaşayan çiftçileri ve üreticileri, maddi ve manevi konularda destekliyor.Özellikle imkanı kıt olan,geçim sıkıntısı çeken köylüye, proje karşılığı çeşitli tarımsal alet,makine,küçük ve büyükbaş hayvan,fidan,arı ve arı kovanı, tohumluklar, gübre, yem, ahır ve ağıl malzemeleri,civciv vs gibi karşılıksız yardımlarda bulunuyor.
Bu arada Samsun Büyükşehir Belediyesi de 2017'de, şehirdeki arıcılık faaliyetlerini geliştirmek ve kalitesini arttırmak için, 740 arıcıya, 1470 adet ana arı çiftleşme kutusu dağıttı. Samsun'da 81 bin 500 arı kovanı, 1600 adet de arı işletmesi bulunuyor.
Arı Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele eğitimi
Bu arada arı yetiştiricilerimize yönelik "Arı Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele" konulu bir eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, tüm bölge arıcıları,yetiştiricileri ve bal işiyle uğraşanlar ile Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Nail KIRMACI, Şube Müdürü V. Hasan Gürkan FERENDECİ, Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Rasim KAPLAN, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler Dr. Rahşan AKPINAR ve Dr. Selma KAYA, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü personeli katıldı.
"Arı Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele" konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısında konuşan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Nail KIRMACI,son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri, sıcaklık ve yağış düzensizlikleri gibi nedenlerle, özellikle nektar akışı zamanında arı kolonilerinin yeterince bal ve polen stoku yapamaması gibi durumların ortaya çıktığını açıklayarak;
Zirai ilaçlama sonucu pestisitlere maruz kalınıyor
" Kış aylarına kovanların yeterince besin kaynağıyla girilememesine ilave olarak, kışa girerken maruz kalınan arı hastalık ve zararlıları ile birlikte, yeterli mücadelenin yapılmaması ve zirai ilaçlama sonucu pestisitlere maruz kalınması gibi sebeplerin etkisiyle, erken ilkbahar mevsiminde ciddi koloni kayıpları ortaya çıkmaktadır."dedi.
Sahada yaşanan bu sorunların çözümüne yönelik bir eğitim toplantısı düzenlediklerini,arı üreticilerinin her zaman yanında olduklarını, arı hastalıklarının da toplantıda ele alınacağını belirten İl Müdürü KIRMACI'nın konuşmasından sonra,Veteriner Hekimler Dr. Rahşan AKPINAR ve Dr. Selma KAYA, konu ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Varroa, Nosema, Avrupa ve Amerika Yavru Çürüğü anlatıldı
Dr. AKPINAR ve Dr. KAYA, Varroa, Nosema, Avrupa ve Amerika Yavru Çürüğü gibi sahada karşılaşılabilecek hastalıklar başta olmak üzere, komşu ülkelerde bulunan ve ülkemize bulaşma ihtimali olabilecek arı hastalıkları ve zararlıları ile birlikte, bakteriyolojik, paraziter ve virolojik arı hastalıkları hususunda yaptıkları sunumların ardından, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü personeli tarafından da, arı yetiştiriciliği ve desteklemelerine ilişkin geniş açıklamalar yapıldı.
Bölgede faaliyet göstermekte olan arı yetiştiricileri ve bal işiyle uğraşanlar ile Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Rasim KAPLAN'ın çeşitli konulardaki ve sahada karşılaşmış oldukları sorunlara ilişkin soru – cevap bölümünün ardından toplantı sonra erdi..
|