Çünkü çiçek çeşidi bol ve her daim açanı, kokanı
mevcut. Arılarınız yedi kilometre çapında bir çemberin içinde her çiçekten bal
alabilir. Yeryüzü Derneği’nin kent arıcılığı konusunda uzman gönüllüsü Aytaç
Timur ile şehirlerde bal üretmenin 10 adımını konuştuk.
1) İNANCINI TERS ÇEVİR
Arılar uçan canlılar olarak düşünülmemiş olacak ki
“Kovan okula 100 metreden daha yakın olamaz”dan başka hiçbir yasal engel yok.
İstanbul’un benzeri New York, Londra, Milano gibi kentlerde yaşayıp da bundan
geçinen tonla insan var. Kendi balınızı üretip hem de eşin dostun ağzına bir
parmak bal sürebilirsiniz.
2) ÖNCE ÇIRAKLIK
Bilmeden işin içine girmek bir kovandaki binlerce
arının ölmesi gibi bir sonla bitebilir. “Yazık, günahtır, can arıda da olsa
candır” diyerek önce çıraklık şart. Bunun için Yeryüzü Derneği ile temasa
geçebilir, “Beni kentte arıcılık yapan birinin yanına çırak verin” diyebilirsiniz.
3) EĞİTİM ŞART
Arılarınki başka bir dünya olduğundan onları anlamak
için çıraklığın eğitimle desteklenmesi gerekiyor. Teorik eğitimleri de Yeryüzü
Derneği’nin gönüllü uzmanlarından alabilirsiniz.
4) ARIYA YUVA GEREK
Buraya kadar geldiyseniz yolu kolayladınız demektir.
Sıra geldi arılara kovan almaya. Bunun için önerilen hemen karakovan gibi
fantezilere girmeden işe endüstriyel kovanla başlamanız. Fiyatı 250-400 TL
arasında değişiyor. İnternetten siparişle kapınıza kadar gelir.
5) KONUM MÜHİM
Teras olur, arka bahçe olur, anlaşırsanız komşunun
bahçesi de olur. Bu deneyimi yaşamak isteyen ama “Yerim dar” diyene Yeryüzü
Derneği uygun bahçe de gösteriyor. Nereye koyarsanız koyun kovanın ağzının
doğuya bakması ve yerden 50-60
cm yukarıda olması şart. Arılar, güneş kovanın kapısına
vurduğunda uyanıp çalışmaya başlıyor.
6) ARISIZ KOVAN MI OLUR!
Sıra geldi arı teminine. Yeryüzü Derneği size arınızı
nereden alacağınızı söylüyor, siz de kovanınızı sırtladığınız gibi o adrese
giderek arıları alıyorsunuz. Yalnız burada dikkat: Arıların kovana gece
konması, bunu yaparken arabanın çalışır durumda olması ve kontak kapatılmadan
taşınması gerekiyor. Arının maliyeti 200-300 TL arasında.
7) SU HAYATTIR
Havasız ortamlarda takılabilen çeşitli canlılar
olabilmesine karşın susuz yaşayanına henüz denk gelinmedi. Şehirlerde su bol
olmasına karşın siz yine de kovanın yanına arılar için bir iki yalak koymak
durumundasınız.
8) ASAYİŞ BERKEMAL Mİ?
Burası işin en zevkli kısmı. Kovanda hastalık var mı
yok mu, kraliçe kovanın içinde geziyor mu, yumurtaların durumu nasıl, çıtalar
doluyor mu izlemeniz gerek. Çıtalar doluyorsa kovana yeni çıta
koymalısınız.
9) BALDAN TATLI BAL
Eylül hasat vakti. Burada da önemli olan “Arının hakkı
ne kadar, benimkisi ne kadar” konusu. Kovanınızdaki nüfus ve balın miktarı
burada belirleyici. Ama kabaca çıta başına en az iki kiloyu kovanda bırakmak
şart.
10) KIŞA HAZIRLIK
Kışa girerken kovanın kapılarının balmumuyla kapatarak
daha korunaklı bir yere almanız gerek. Arılar kışı kovanın içinde topak olup,
kanat çırpıp ısınarak ve bal yiyerek geçiriyor.
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/sehirde-kovan-olur-mu-hem-de-bal-gibi-olur-40079887 |