“Birçok tarım ürünü döllenme işleminin polenlerle gerçekleşmesi için böceklere ihtiyaç duyar. Ama arılar ve bal arıları dünya genelinde bu görevde en fazla rolü olan böceklerdir. Bunun temel nedeni onları kolayca yönetebiliyor olmamız. Hangi ürünün döllenmesini istiyorsak arıları o ürünün bulunduğu tarlaya götürmek yeterlidir. Birçok ürün bal arıları olmasaydı çoğalamazdı.”
British Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tamamıyla doğal yöntemlerle genetik açıdan daha üstün bir kraliçe arı üretiyor. Bu sayede amaç hızla gerileyen arı soyunun kurtarılabilmesi.
Program, arı kolonilerinde ölümlere sebep olan zararlılara, patojenlere ve felaketlere karşı arıların mücadele etmesini sağlayacak genetik özelliklerin yayılmasını amaçlıyor.
“Bu kesinlikle bir genetik değişiklik değil. Biz sadece arıların doğal farklılıklarını ve üreme yöntemlerini gözlemliyoruz.
Genetik açıdan değiştirilmiş bir organizma elde etmek için arılara yabancı bir DNA eklemek gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil.
Bizim burada yaptığımızın insanların ürünlere yüzyıllardır yaptığı şeyden farkı yok. Arı toplumundaki doğal farklılıklara bakmak ve daha iyi özelliklere sahip bir arı elde etmek için onları döllemek.”
Arılar antik Mısır’dan beri insanlar tarafından kullanılıyor. Ve asırlardır hayatta kalabilmek için değişime ayak uyduruyorlar. Bugün de hayatta kalmak için mücadele ediyorlar. Örneğin bir arı kolonisi yüz binlerce işçi arı sayesinde her gün 300 milyon çiçeğin döllenmesini sağlıyor.
Araştırmacılar ise onların hayatta kalması için ellerinden geleni yapmakta kararlı.
https://tr.euronews.com/2016/05/26/bilim-insanlari-arilari-kurtarmak-icin-devrede