Yapılan çalışmalar sonucu tozlaşma oranı yüzde 500 oranında arttı ve ekinlerin sağlıklı bir şekilde büyümesi sağlandı. Bilim adamları ayrıca okullarda ve marketlerde konu ile ilgili bir bilinçlendirme projesi başlattılar. Hepsi ve daha fazlası bu hafta Futuris’te…
Julian Lopez Gomez, Euronews: ‘‘Tozlaşmayı sağlayan yaban arıları Avrupa’da azalıyor. Bunun sebepleri, sonuç ve çözüm yolları neler?’‘
Araştırmacılar buna birçok etmenin sebep olduğunu söylüyor. Yaşam alanlarının yok olması, mikroplar, tarım ilaçları kirliliği ve iklim değişikliği buna neden olan etmenler arasında…
Ortada çok vahim bir tablo var…. Tozlaşmayı sağlayan arılar bütün ekosistemin koruyucusu durumunda ve doğanın gelişimi daha çok onlara bağlı…
Tozlaşmayı sağlayan canlıların azalması hasat oranına, yabani bitkilerde artış görülmesine ve yediğimiz gıdalara olumsuz bir etki yapıyor.
Simon Potts, Biyolok, Reading Üniversitesi: ‘‘Bu çilek büyürken tozlaşma tam olarak sağlanmış. Bu sebeple rengi, boyutu ve şekli çok iyi gözüküyor. Şimdi tozlaşmadan faydalanamayan başka bir çileğe bakalım. Boyutu daha küçük, şekli kötü ve muhtemelen tadı da pek iyi değil. Yani tozlaşma, tarım için hayati önem taşıyor. Eğer Avrupa’da bu arılar azalırsa, kaliteli ürün elde etmede ciddi sorunlar yaşarız.’‘
Bilim adamları bir Avrupa araştırma projesinde, tozlaşma sorunlarını belirleyip, bu duruma çare arıyorlar.
Çözüm yollarından biri de, tarım ürünleri yetiştirilen tarlaların yakınlarındaki büyük alanlara farklı çiçekler ekip, tozlaşmayı sağlayan arıları bu alanlara çekmek ve onların farklı türler üretmesini sağlamak.
Victoria Wickens, Tarım Çevre Bilimcisi, Reading Üniversitesi: ‘‘Eğer burada farklı çiçek türleri yetiştirebilirsek, bu tarlalardan en yüksek verimi elde ederiz. Yaban arılarını buraya çekmek için çok farklı ve çeşitli çiçekler kullanıyoruz. Tozlaşmayı sağlayan bütün böcek türlerini bu yöntemle cezbediyoruz. Böylece, buraya gelip çiftleşecek ve sayılarını artıracak, sonra da ekinlerin üzerlerine konacaklar.’‘
Bilim adamlarına göre yapılan laboratuvar ve alan araştırmaları, çalışmaların sonuç verdiğini gösteriyor.
Jenifer Wickens, Tarım Çevre Bilimcisi, Reading Üniversitesi: ‘‘Elde edilen sonuçlar çiçek ekiminin tozlaşmayı yüzde 500 oranında yükselttiğini gösteriyor. Bu, sadece verimlilik oranındaki gelişme… Çeşitlilik açısından durumu incelersek, çok farklı bitki türlerinin tarım alanlarında yetişmeye başladığını görüyoruz. Bu çok heyecan verici, çünkü tozlaşmayı sağlayan canlıları koruma alanlarından tarım arazilerine çekiyoruz.’‘
Julian Lopez Gomez, Euronews: ‘‘Tozlaşmayı sağlayan arılar sayesinde araştırmacılar, hiç beklemedikleri yerlerde farklı keşifler de yapabiliyorlar.’‘
Duncan Coston, Biyolok, Reading Üniversitesi: ‘‘Şimdi burada iki tane sepetimiz var. İlkinde tozlaşma gerektirmeyen ürünler, diğerinde ise tozlaşmaya ihtiyaç duyan ekinler bulunuyor.’‘
“Portakal, elma, armut, sabun, biraz kahve ve badem…’‘
‘‘Kahve ya da çikolata olmadan kahvaltı yapmak gerçekten çok yavan olurdu.’‘
Tozlaşma konusunda uzman araştırmacılar İngiltere’nin Reading şehrindeki okul ve marketlerde bu konu hakkında bir bilinçlendirme projesi başlattılar.
Bu bilim insanları, doğa konusunda insanları bilinçlendirmenin yanı sıra, aslında günlük hayatımıza da büyük etkileri bulunuyor.
Duncan Coston, Biyolok, Reading Üniversitesi: ‘‘Kakao bitkisini tozlaştıran mazı sineği adında bir böcek var. Bu böcek olmasaydı çikolata yiyemezdik. Kahve bitkisini tozlaştıran birkaç tane arı türü var. Bu arılar olmasaydı kahve de içemezdik. Pamuğun da yine aynı şekilde büyüyebilmesi için bazı böceklere ihtiyacı var. Eğer bu böcekler olmasaydı bu saydığımız ürünlerin büyümesi büyük oranda azalır ve bunun bize maliyetini tahmin bile edemezdik.’‘
Araştırmacılar, tozlaşmayı sağlayan böceklerin azalmasını, tersine çevirmenin mümkün olduğunu söylüyor. Zaman kaybetmeden bu işi sonuçlandırmak gerekli.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
http://step-project.net