Tarım ve Orman Bakanlığı 5 tarım ilacına arıların ölmesine neden olduğu için yasak getirdi. yasak getirdi. Karar, 81 il müdürlüğüne "çok acil" koduyla gönderildi. Yaklaşık 8 milyon arı kovanına sahip olan Türkiye'de, her yıl ortalama 150 bin kovan arı, tarım ilaçları nedeniyle ölüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, arıların koloni halinde ölümüne yol açtığı iddiasıyla 5 tarım ilacına kademeli yasak getirdi.
5 İLACA KADEMELİ YASAK
O ilaçlardan en zararlıları olan Thiamethoxam ve Imidoclaprıd'in açık alanlarda kullanımı aralık ayı itibarıyla yasaklandı. Bu iki ilacın seralarda kullanımı ise devam edecek, ancak etiketlerinde uyarı yazıları yer alacak. Çiftçiler de dikkatli kullanmaları konusunda uyarılacak. Bir diğer ilaç olan Chothianidin'in kullanımı 31 Temmuz 2019'a kadar kademeli olarak devam edecek, o tarihten sonra yasaklanacak. Thiacloprid'in kullanımı da 30 Nisan 2019'a kadar devam edecek. Nisan ayı sonunda, kullanılıp kullanılmayacağı yeniden değerlendirilecek. Acetamibrid'in kullanımı ise devam edecek, ancak etiketinde uyarı yer alacak.
ETİKETLER DEĞİŞECEK
Tarım Bakanlığı yetkilileri, söz konusu ilaçların en zararlılarının yasaklandığını, diğerlerinin de kullanımının kısıtlandığını belirtti. Kullanımı kısıtlanan ilaçların etiketlerinde, "Bu ürün arılara karşı çok zehirlidir. Kuru ve rüzgarlı havada ilaçlı tohum ekimi yapmayın, bombus arısı olan seralarda kullanmayın” uyarısı yer alacak. 5 ilaçla ilgili Avrupa Birliği uygulamaları takip edilecek ve aldıkları kararlar Türkiye'de de eş zamanlı uygulanacak.
SOYLU: ARI KOLONİLERİNİ KURTARAN KARAR
Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arı ölümlerine sebep olan "neonicotinoid" grubu kimyasal maddelerin yasaklanması arı üreticilerini sevindirdiğini söyledi. Bakanlık tarafından alınan karar ile adı geçen kimyasal maddelerin satımının ve girişinin Türkiye'de yasaklandığını aktaran Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Süleyman Soylu, pestisitlere bağlı yaşanan ani arı ölümleri, arıcılık sektörünün kanayan yarası olduğunu belirtti. Bu yıl içerisinde Türkiye’de pestisitlere bağlı çok sayıda arı ölümü gerçekleştiğini ifade eden Soylu, “Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde imidacloprid, clothianidin ve thiomethoxam etkin maddeli pestisitlerin ruhsatlarının iptali ile birlikte ülkemizde kullanımı sonlandırılmıştır" diye konuştu.
ARICILIKLA BİRLİKTE, SEBZE VE MEYVELER DE KİMYASALDAN KURTULACAK
Bakanlıktan alınan kararın öncelikle tüketicileri daha çok ilgilendirdiğini söyleyen Soylu, bu durumun aynı zamanda sebze ve meyvelerdeki kimyasal oranın da azalmasını beraberinden getireceğini söyledi. Arıcılık faaliyetlerinin kısıtlı oranlarda yapıldığının altını çizen Soylu, “Konya gibi ova olan illerde arıcılık faaliyetleri kısıtlı imkanlarda yapılıyor. Konya’daki arıcılık daha çok dağlık alanlarda yapılıyor. Bakanlığın yasakladığı ilaçlar daha çok ovada tarım faaliyetinde kullanılıyor. Bu ayna zamanda üretecinin ürününün de nasıl korunacağı akıllara geldi. Bundan sonra sebze ve meyve üreticileri, geleneksel yollarla ilaca alternatif yöntemler belirleyecekler. Aynı zamanda ürünler aşırı kimyasaldan da kurtulmuş olacak” dedi.
Ovada yapılan tarımsal üretimde son zamanlarda ayçicek üretiminin arttığını söyleyen Soylu, Ayçiçek üreticilerinin arıcılara ücret ödeyerek, verimi artırması için tarlalarına arı kovanı koydurduğunu söyledi. Bakanlığın yasakladığı ilaçlar, en çok bu tarımsal alanlarda uygulandığını söyleyen Soylu, “Konya’da ovalarda yapılan arıcılık daha çok döllenme için kullanılıyor. Bu alanlara gelen arıcılar da bu ilaçlardan olumsuz etkiliyor. Bundan sonra arıcılar güvenle Ayçiçek tarlalarında faaliyetlerini sürdürebilirler” dedi.
Servet R. Çolak-Memleket
http://www.memleket.com.tr/ilaclarin-yasaklanmasi-aricilari-sevindirecek-1605586h.htm
#ArıcılıkGazetesi |