Uludağ Üniversitesi Arıcılık
Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM), artan arı ölümlerini azaltmak
ve bal üretimininde verimi arttırmak amacıyla klimalı kovan üretti. Kovan
içerisinde ısı ve nemi kontrol etmeye yarayan sensör sayesinde açlıktan ve
soğuktan meydana gelen arı ölümlerinin yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.
Artan arı ölümlerinin azaltılması
için çeşitli çalışmalar yürüten Bursa Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme
Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM), açlıktan ve soğuktan meydana gelen
ölümlerin önüne geçebilmek amacıyla klimalı kovan üretti. Kovanın içerisine
yerleştirilen sensörler sayesinde ısı ve nem kontrolü istenilen seviyeye
çıkarılabiliyor. Kış aylarında bünyesi zayıflayan arıları dinç tutabilmek adına
geliştirilen sistem için gerekli elektrik güneş enerjisi panellerinden de sağlanabiliyor.
Farklı donanımlarla kurulabilen sistemin kovan başına maliyeti asgari 100
lirayı buluyor.
'ARI ÖLÜMLERİ GİDEREK ARTIYOR'
20 yıldır arılar üzerinde
çalıştığını söyleyen ve yapmış oldukları sistem hakkında bilgilendirmelerde
bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştırma
Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak, dünyada ve Türkiye'de artan arı
ölümleriyle şöyle konuştu:
"Proje konumuz ülkemizde,
Avrupa ve Amerika'da da son yıllarda giderek artan arı ölümleri. Ülkemizde de
giderek artan arı ölümleri var ancak resmi sayılara bakıldığı zaman Türkiye'de
arı kovanları koloni sayıları sürekli artış durumunda. Sahaya indiğiniz zaman
ise sürekli artan koloni ölümleri var. Bu durumda bal ve arı üretimi sürekli
düşüyor. Bu yıl daha da düşmüş durumda. Bunun en önemli sebebi giderek artan
arı ölümleri. Arı ölümlerini ülkemizde nasıl azaltırız, onun çarelerine
bakmamız lazım. Arı ölümlerinin çok çeşitli nedenleri var. Arı hastalıkları,
tarım ilaçları, dışarıdan gelen ve bölgeye uygun olmayan ana arıların, farklı
ırkların kullanılması var. Uzun mesafeli gezginci arıcılık var. Dışarıdan basit
gibi görünüyor ama çok ciddi sorunlarımız var. Bütün bu sıkıntıları
düşündüğümüzde arı ölümlerini nasıl azaltabiliriz diye düşündük. Biz de
kovanları ısıtarak, nemini ayarlayarak zayıf olan kolonilerin ölümlerini ne
kadar azaltabiliriz. Birinci amacımız bu. İlk amacımız arı ölümlerini azaltmak,
ikinci amacımız ise ülkemizde sürekli düşen verimi artırmak."
'VERİM DE ARTACAK'
Klimalı kovan sistemiyle birlikte
arı ölümlerini azaltırken verimi de artırmayı hedeflediklerini belirten Çakmak,
"Arılar kış aylarında 10-15 derece arasında, minimum bir sıcaklıkta
hayatta kalmaya çalışıyor. Yeterli popülasyonu varsa bunu sağlayabiliyor. Bir
veya iki çerçeveyle bunu sağlaması zor. Biz de kovanlarımızı 10 derecenin
altına düşmeyecek şekilde ayarlıyoruz. Kovan 10 derecenin altına düşmezse
soğuktan kaynaklanan arı ölümleri yüzde 50 oranında engellemiş oluyoruz. Ocak
sonunda biz buradaki sıcaklığı yükselteceğiz. Isıyı biz vereceğimiz için hem
bal tüketimini azaltacağız hem arı ölmeyecek hem de yumurta ve yavru atarak
hızlı bir gelişme sağlayacak. Hızlı bir gelişme sağlandığında da İlkbaharda
daha fazla bal üretme kapasitesine ulaşmış olacak. Kovanların içerisine nem
sensoru koyduk. Nemlendirici de koyarak nem de üretiyoruz. Hem nemi hem de
sıcaklığı ayarlayıp arılar için ideal bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz.
Arılara ne kadar yardımcı olursak ölümlerini o kadar azaltırız. Bu vesileyle
verimi de artırmış oluruz" dedi. |