Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ)
Gıda Mühendisliği ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden oluşan ekibin
sürdürdüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TAGEM-18/Ar-Ge/25 projeleri kapsamında
desteklenen ‘Mikroenkapsüle Arı Sütü Üretimi’ projesi ile ürünün raf ömrü
uzatılacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan BTÜ Mühendislik ve Doğa
Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve proje
yürütücüsü Dr. Aycan Cinar, Türkiye’de arı sütü üretiminin yüzde 85’inin
Bursa’da yapıldığını söyleyerek, bu ürünün değerinin bilinmesi gerektiğine
dikkat çekti. Dr. Cinar, “Türkiye sahip olduğu floral çeşitlilik sebebiyle
arıcılık konusunda önde gelen ülkeler arasında ve dünyanın ikinci büyük bal
üreticisi konumunda. Fakat bu duruma rağmen arı sütü ihtiyacının yüzde 90’ını
ithal olarak karşılamaktayız” diye konuştu.
Mikroenkapsüle Arı Sütü projesiyle
birlikte arı sütünün raf ömrünü uzatmayı, kullanım alanını genişletmek ve
üretim miktarlarını arttırarak yerli üreticiye destek olmayı hedeflediklerini
belirten Dr. Cinar, “Projemizle birlikte arı sütünü mikroenkapsüle ederek; daha
kararlı ve stabil formda, oda koşullarında uzun süre muhafazası
gerçekleştirilebilecek. Bu da arı sütünün korunmasında gerekli olan soğuk
zinciri ortadan kaldırarak üreticimize kar sağlayacak ve bölgemiz için önemli
bir ticari değeri olan ürünümüzden daha fazla faydalanabileceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı
Ziya Şahin, “Üreticiler olarak üniversitelerle daha fazla işbirliği yapmamız
gerektiğine inanıyoruz. Arı sütünün başkenti olarak gördüğümüz Bursa’dan böyle
önemli bir proje çıkması tüm arıcıları mutlu etti. Arıcılar olarak biz de bu
çalışmaya her zaman destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Mikroenkapsüle Arı Sütü proje
ortağı Civan Arıcılık’ın sahibi Mustafa Civan da, “2017 yılında arıcılık
sektörünün kilogram başına ihracat oranı 12 dolar. 2018’de bu rakamı 18 dolara
çıkarmayı hedefliyoruz. Bu projenin arı sütüne katma değer sağlayacağına ve
ihracatı arttıracağına inanıyoruz” dedi.
|