Van'ın Çatak ilçesindeki yüksek
kesimlerde, doğal yollarla üretilen karakovan balı, yurt içi ve dışından talep
görüyor.
Dünyadaki en önemli dört arı
ırkından olan Kafkas arısının, şeker ve herhangi bir katkı maddesi almadan
doğal ürettiği, prolin değeri yüksek karakovan balı, meşakkatli bir yolculuğun
ardından sofralara ulaşıyor.
Söğüt dallarından yapılan ve
etrafı çamurla sıvanan özel kovanlarda üretilen, besin değeri yüksek bal,
sadece yurt içinde değil özellikle Arap ülkelerinde tercih ediliyor.
Kilogramı 150 liradan satışa
sunulan karakovan balının üreticisi Metin Elasan, bu yıl karakovan balında
rekoltenin düştüğünü ancak kalitenin arttığını söyledi.
Karakovan balında, herhangi bir
katkı maddesi ve dışarıdan müdahalenin söz konusu olmadığını anlatan Elasan,
"Şu an satışa sunulan en doğan bal karakovan balıdır. Bu balı kaliteli
kılan arılarımızın ırkının çok iyi olması ve arılarımızı bıraktığımız yerlerde
onlarca endemik bitkinin bulunmasıdır. Rakımın yüksek olması ve buralarda
tarımsal ilaçlamanın yapılmaması da balımızın kalitesini olumlu
etkiliyor." dedi.
Karakovan balının, "toprak
kovan" denilen ilkel arıcılık yöntemiyle elde edildiğini aktaran Elasan,
arıcılığın başladığı tarihten bu yana bu yöntemin kullanıldığını dile getirdi.
"Arap iş adamları sipariş
ediyor"
Elasan, yurt içi ve dışından
karakovan balına talebin her geçen gün arttığını ifade ederek, şunları
belirtti:
"Arap ülkelerinden özellikle
Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden çok güzel talepler geliyor. Arap iş
adamları sipariş ediyor. Bizler de onlara gönderiyoruz. Bölgemizde arıcılık
zaten yoğun olarak yapılıyor. Bununla beraber Türkiye'nin her ilinden sipariş
alıyoruz. Ayrıca Van kahvaltısını zengin kılan en önemli menü yine karakovan
balıdır. Sofraları süsleyen en güzel gıda bu baldır. Kahvaltının
vazgeçilmezidir. Bundan dolayı bilinçli çiftçilerin yetişmesi çok önemli."
Çiftçi Nuri Dündar da karakovan
balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliğin, doğal olarak üretilmesi
olduğunu anlattı.
Dündar, bölgede zorluklara rağmen
arıcılığı devam ettirdiklerini kaydederek, "İlkbaharda buradaki yüksek
rakımlı yaylalara kovanlarımızı bırakıyoruz. Arıya herhangi müdahale
yapmıyoruz. İlkbaharda kapattığımız kovanları şimdi açıyoruz. Tamamen organik
bir baldır. Üretimi düşük olduğu için fiyatı da yüksektir. Buna rağmen çok
yoğun bir talep alıyoruz." diye konuştu.
|