Kategoriler
Arıcılık sektörü de yaşlandı!
23 Ekim 2018

Ordu Gölköylüler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Enver Top, arıcılık sektörünün yüzde 76’sının yaşlı bir nüfusa tekâmül ettiğini belirterek, gençlerin arıcılığa yönelmediğini kaydetti.

Ordu Gölköylüler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği, ‘Gencim Arı Gibi Çalışıyorum’ projesi kapsamında gençlerin iş ve meslek sahibi olmaları yolunda eğitim ve uygulama çalışmalarını il dışında da sürdürmeye devam ediyor. Dernek Başkanı Enver Top, Gölköy’de yaşları 19 ile 24 yaş grubu arasında olan 15 genci Antalya’nın ardından bu kez de Muğla’ya götürerek uygulamalı eğitim çalışmaları yapmalarını sağladıklarını söyledi.

Başkan Enver Top, Ordu Gölköylüler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından yürütülen projede gençlerin önünü açmak, onları çeşitli mesleklere yönlendirebilmek açısından önemli olduğunu ifade ederek, “Arıcılık sektöründe yeni genç bireyler gelişmiyor. Biz de bu açığı kapatmak için bu projeyi başlattık. Proje ile gençler iş sahibi oluyor” diye konuştu.

Arıcılığın tanıtımını iyi yapamadığımızı düşünüyorum

Başkan Top, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde çalıştığım ve sektörün içerisinde 20 yılı aşkın bir süredir hizmet verdiğim için yaşlanan bir arıcılık sektörü olduğunu gözlemledik. Arıcılık her sektörün yaptığı bir işe dönüştü. Bunun meslek haline dönüşmesi konusunda yurt dışı gezilerimizde ve fuarlarda anketler yapıyoruz. Bir fuarda projemiz ile ilgili 3-4 günde 550 kişinin görüşünü almışız, ortaya çıkan sonuç bu işi yapanın yüzde 76’sı yaşlı bir nüfusa tekâmül ediyor. Gençler bu sektöre yönelmiyorlar. Babamız çile çekiyor ben bu işi neden yapayım diyor. Sonuçta ben biliyorum gözüyle bilinçsiz bir şekilde yapılan arıcılık olduğunu gözlemliyoruz. Ulubey ilçemizde bulunan meslek yüksekokulunda arıcılık ile ilgili dalımız var, ama öğrencimiz yok. Ordu ili olarak arıcılık konusunda Türkiye’nin birincisiyiz. Ordu ilinde 130 ülkedeki arıcıdan daha fazla arıcımız var. Bu alanda kurum tecrübelerimizi projelerle değerlendirelim istedik. 2009 yılından beri benim de içerisinde olduğum “Arım Balım Peteğim” projemizle arıcılarımızın önünü açtık. Bu proje ile Avrupa’ya açıldık. Bu proje kapsamında büyük bir şirket kuruldu. Şimdi Oray-Bir bal alıyor. Türkiye’deki bütün arıcılar bir araya gelse böyle bir tesisi kuramaz. Bu tesis 75 milyon TL’ye mal olmuş Ordu ili açısından devasa bir firma. Bu para tamamen Avrupa birliğinden alındı. Ürününe güven arıcı ürününü rahatça buraya teslim edebiliyor. Burada her bal alınmıyor. Yapılan tahliller sonrasında standartlara uyan bal sisteme giriyor. Onun dışında olan ballar sisteme giremiyor. Bu tesisten çıkan ürünün paketinin arkasında Avrupa birliğinin logosu ve Türkiye Cumhuriyetinin bayrağı ile birlikte Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Avrupa Birliği tesislerinde paketlenmiştir ibaresi var. Şahıslardan alınan ballar burada sisteme girildiği için o isimlere girildiği zaman balın ne kalitede olduğunu görebiliyorsun. Siz bu vesile ile dünyaya açılan bir pencere oluyorsunuz. Biz Avrupa Birliği’nde rüştünü ispatlamış 50 kişi ile bal konusunda tüm Türkiye’yi dolaştık. Şeker veren arıcıdan şeker vermeyen arıcının daha fazla para kazandığını gördük. Şeker veren arıcı 50 ton, şeker vermeyen arıcı birkaç ton bal yaparken şeker veren arıcıdan daha fazla para kazanıyor. Arısına şeker veren arıcı şekerciye çalışırken, arısına şeker vermeyen arıcı doğadan aldığını bizlere sunuyor. Şunu açık yüreklilikle söylemek isterim, biz burada arıcılığın, balın tanıtımını iyi yapamadığımızı düşünüyorum. Geçen yıl burada bal festivali yapmıştık. Bu işi tekrar yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Arıcılığın, balın başkenti Ordu diyoruz. En fazla arıcının olduğu il olarak Ordu ilinin olduğunu görüyoruz. Bal festivali ile ilgili olarak birlik başkanımızla ve yeni kurulan şirketimizin yönetim kuruluyla görüştük. Birkaç gün içerisinde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Engin Bey ile görüşeceğiz. Artık Ordu ilimizin bal festivaliyle anılan bir il olması lazım.” 

http://www.orduolay.com/ekonomi/aricilik-sektoru-de-yaslandi/47479

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi