PROLİN ORANI 400 YERİNE 685 ÇIKTI
İkizce’de 20 yıldır arıcılık yapan ve Kesthoney’in hikayesini Ordu Olay’a anlatan Engin Arslan, “Ben İkizce’nin Şenbolluk Mahallesinde arıcılık yapıyorum. Burada doğal üretim bal yapıyoruz. Yıllardan beri bu şekilde devam ediyoruz. Biz balımıza her zaman güveniyorduk ancak bu sene ilk kez bunu belgeleme imkanı da oldu. BALMER’in açılmasıyla ürünümüzü orada analiz ettirdik. Analiz sonuçları bizi bile şaşırttı. Çünkü kestane balı içindeki prolin oranı ortalama olarak 400 olması gerekirken bizde 685 çıktı. Bu kestane balının çok yüksek kalitede olduğunu gösteriyor. Yani istenilen çok çok üzerinde.” dedi.
PİYASADA PROLİN ORANI 200-300
Prolin değerinin glikoz ile ilgili bir değer olduğu bilgisini veren Arslan, “Arı herhangi bir yolla yada doğadan aldığı glikozu bendi bedenide sentezleyerek bal olarak çıkartıyor. Bu durumda balın içindeki prolin değeri balın kalitesini belirliyor. Bunun 0-1000 arasında ölçümü yapılıyor. Genelde piyasadaki kestane ballarının prolin değeri 200-300 çıkıyor. Ama bizim kestane balımızda prolin değeri 685 çıktı. Bu gerçekten oldukça yüksek bir rakam. BALMER’deki uzmanlar da bunun yüksek bir değer olduğunu belirtti.” diye konuştu.
HEDEF COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALMAK
Kendilerinin kooperatifleşme süreci içinde olduklarını ifade eden Arslan, “Şentepe Arıcılık Kooperatifi adı altında bir araya geleceğiz. Yakın bir zamanda bunu başaracağız. Biz 30 kadar üreticiyiz. İkizce’de toplam 3500 kovan var. Bunların yaklaşık 2 bini Şenbolluk’ta bulunuyor. Bizim bu yıl yaklaşık 1,5 ton civarında bal ürettik. Bunu hiç zorlanmadan kilosunu 160-170 liradan sattık. Hata elimizde 100-150 kilo kadar ancak kaldı. Kesthoney adı altında markalaştık. Bizin en büyük hedefimiz coğrafi işaret belgesi alarak organik bal elde ederek markalaşmak.” şeklinde konuştu.
TÜM KESTANE AĞAÇLARI AŞILANACAK
Geçen yıl kestane ağaçlarının belirlenmesi için Ünye Orman Müdürlüğü ve İkizce İlçe Tarım Müdürlüğü ile bir çalışma yaptıklarını da dile getiren Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Şenbolluk-Kaynartaş Valisindeki ağaçların belirlenmesi için çalışma yaptık. Burada 1,5 milyon kestane ağacı olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki yıl bu ağaçlar da aşılama yapılacak. Böylece kestane ağaçlarındaki çiçeklenme oranı artırılacak. Bu konuda Orman Müdürlüğünden söz aldık. Dolayısıyla bizim kestane balımız önümüzdeki 5 yıl içinde daha da artacak.”
IŞIN SIRRI ORMAN GÜLÜNDE
Kendilerinin bir avantajı olduğunu kaydeden Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz orman gülü diyoruz halk kendi arasında deli bal olarak ifade ediyor, böyle bir bal var. Biz bu bal ile kestane balını bir araya getiriyoruz. Doğal olarak bir araya getiriyoruz. Ben bunu sonucu olarak prolin oranın yüksek çıktığını düşünüyorum. Çünkü polen miktarı sarı orman gülünde daha yüksek. Polen ne kadar çok olursa ara balı daha kaliteli yapıyor. İkizce aynı zamanda organik fındık yaptığı için biz bunun da avantajını yaşıyoruz. Bu arada bize destek veren İkizce Halk Eğitim Müdürü Murat Parlak, Tarım Müdürü Erdal Ekinci ve Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık ve BALMER Müdürü Şencer Eser’e çok teşekkür ediyoruz.”
http://www.orduolay.com/ekonomi/ikizce-kestane-bali-marka-oldu/47345
|