Kategoriler
Ordu arıcılıkta merkez olacak
13 Eylül 2018

10 milyon euro yatırımla kurulan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Tesisi, üretimde dünya ikincisi olan, ihracatta ise ilk 50’de yer bulamayan Türkiye’yi liderliğe taşıyacak. Balın standartlarını belirleyecek kuruluş üreticinin maliyetlerini düşürerek, vatandaşlara güven tesis edecek.

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Ordu Arım Balım Peteğim projesi Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ortak Kullanım Tesisi açıldı. “Arım Balım Peteğim Projesi”, arıcılık sektörünün gelişmesi ve rekabetçiliğinin artırılması için 10 milyon euro yatırım yapılarak, dünya arı ürünleri ihracatında Türkiye'yi ilk sıralara taşımayı hedefliyor.

4 BİN TON KAPASİTESİ

Proje kapsamında 6 şehir arıcılıkta ortak hareket edecek. Ordu’nun yanı sıra Samsun, Rize, Sinop, Giresun ve Trabzon’un yer aldığı şehirlerin balı Arıcılık Merkezi’nde işlenecek. Hangi yöreye kadar ait olduğu tespit edilen Türkiye’nin çeşitli yörelerinden balların künyesi çıkarılarak paketlemesi yapılacak. 4 bin ton kapasiteye kadar paketleme yapısına sahip merkezde cüzi fiyatlarda teknik analizlerde yer alacak. Projenin ilerleyen dönemlerde 13 bin tona kadar işleme kapasitesine çıkması bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN SORUNU KALİTE VE GÜVENCE

Türkiye’nin arıcılık ve bal üretiminde dünya ikincisi olduğunu hatırlatan Proje Koordinasyon Birimi Üyesi Enver Top, ihracatta ise ilk 50 içerisinde bile yer almadığımızı belirtti. Top, “Balın fiyatını belirleyen ve dünyada söz sahibi olan ülke Almanya ve İtalya. Bu ülkeler kendi üretimlerinin yanı sıra dünyadan bal toplayıp katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüp piyasaya sunuyorlar. Türkiye’nin de en çok bal ihracatı yaptığı ülke Almanya. Kalite standartlarını belirleyen Almanya Türkiye’yi geri planda bırakıyor. Avrupa Birliği’nin de ortak olduğu bu projeyle bu sorun ortadan kalkacak. Çıkarılan ürünler Türk ve AB bayrağıyla güvence verecek” dedi.

 

 

Enver Top

 

NORMAL BALIN KİLOSU 35-45 LİRA ARASINDA

Arıcılık Enstitüsü ile birlikte vatandaşların kafasında oluşacak güven sorununa da cevap vereceklerini açıklayan yetkililer, katkısız bir balın üreticiye maliyetinin 13-15 lira arasında olduğunu belirtti. Bunun işleme tabii tutulması ve piyasaya sunulması ile birlikte ortalama 35-45 lira aralığına ulaşacağını vurgulayan yetkililer, bu rakamın altında olan balların kesinlikle şeker katkılı olduğunun altını çizdi.

Türkiye’deki arıcılıkta yaş ortalamasının 40-50 arasında olduğu belirtiliyor. Söz konusu yatırımın arıcılık sektörünün planlı şekilde uzun vadeli yatırımlarla büyümesi açısından önemine dikkat çekiliyor.

AB GELECEĞİ İÇİN TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYOR

Emekli mesleği olarak görülen arıcılığın genç nesillere aktarılması çalışmaları yapılıyor. Türkiye 2000’li yılların başında 15 bin tonlara varan bal ihracatı yaparken, şu an ise 3 bin tonlara düşmüş durumda. Enstitü ile birlikte güvenin verilmesiyle dünyada hak ettiği yere ulaşması planlanıyor.

Avrupa’daki tüm bitki çeşitlerinden daha fazla çeşide sahip olan Türkiye arıcılıkta AB’nin hedefinde yer alıyor. Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 10 milyon euro destek verilen projeyle AB’nin de bal ihtiyacı giderilirken bal sanayisi için altyapı hazırlığı bulunuyor. Almanya’nın başı çektiği bal sanayisi, geleceğini korumak için Türkiye’ye destek veriyor. Türkiye’den ithal edilen bal ürünleri katma değeri yüksek gıda sanayisinde kullanılarak dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

  • KOBİ’lere cansuyu olacak
  • BALMER A.Ş. tarafından işletilen “İşleme ve Paketleme Ortak Kullanım Tesisi”nde, arıcılık ürünlerinin modern koşullarda işlenmesi ve paketlenmesi yapılacak. Şirket çatısı altında faaliyet gösterecek olan “Pazarlama, Tanıtım ve Danışmanlık Birimi” ise üreticilerin pazara erişim olanaklarını güçlendirecek. Ordu’da oluşacak bu kapasite, altı ilde kurulan “Danışma ve Temas Noktaları” ile tüm hedef bölgeye yaygınlaştırılarak, göreceli geniş bir coğrafyaya yayılmış olan arı ürünleri sektöründeki KOBİ’lerin, anılan kapasiteden faydalanmaları sağlanıyor. Arım, Balım, Peteğim projesi üretici, sanayici ve araştırma biriminin birlikte çalışmasını temin eden bir yapı ortaya koyuyor.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/ordu-ariciliktamerkez-olacak-3395326 
Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi