Gıda tarım ve Hayvancılık Aksaray il Müdürü Bülent Saklav, Hasandağı bölgesinde Arıcılık yapan; Ahmet Karabolat, Mehmet Sevdi, Cuma Koç ve Beyaz Elibol isimli üreticileri ziyaret ederek, arıcılık faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulundu. İl Müdürü arıcıları ziyaretine; K.T.V.Şube Müdürü Mehmet Ercan, Şube Müdürlüğünde görevli Mühendis Gökçe Bitirgen ve stajjer öğrenciler de iştirak etti.
İl Müdürü Bülent Saklav konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şunları söyledi.;
"İlimizde bulunan ve 3268 M rakımlı Hasandağı ve 2137 M rakımıyla Ekecik dağı ve Güzelyurt ilçemiz mevcut konumu itibariyle arıcılık yapmak isteyen kişilere elverişli fırsatı taşımaktadır. Bu bölgelerimizde endemik 70-80 kadar farklı bitki türleri yetişmekte, İlimizde Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği aktif ve 300 den fazla üyesi ile ilimiz arıcılığına katkıda bulunmaktadır.Arıcılarımız bahar döneminde Koçaş Tarım İşletme Müdürlüğünde yetiştirilen macar fiği bitkisinden fiğ balı alarak 1.sağımı(hasadı) gerçekleştirmektedirler.Temmuz-Ağustos aylarında Hasandağı ve Ekecik bölgelerinde; bolca yetişen, kekik ve keven den bal alarak 2.sağımı gerçekleştirmekedirler.Buradaki üretimden sonra bayıraltı köylerimizde yetişen çerezlik ve yağlık ayçiçeği, Eskil ve Yenikent bölgelerimizde yetiştirilen yonca balından istifade ederek 3.sağımı yapmaktadırlar.Bazı Arıcılarımız ise Ortaköy ve Ağaçören İlçelerimizde bölgenin florasından istifade ederek kendi bölgelerinde arılarını sabit tutarak üretimlerini gerçekleştirmektedirler. İlimizde arıcılarımızın sadece kış dönemi haricinde istifade edeceği bitki florası bulunmaktadır.
İlimizde Tuik verilerine göre 280 Arıcılık işletmesi mevcut olup, bu işletmelerde toplam olarak 16.437 adet fenni usulde arılı kovan bulunmaktadır. Arıcılarımız değişen iklim şartlarına ve bitki florasına bağlı olarak kovan başına ortalama 15-25 Kğ bal üretimi yapmaktadırlar. İlimizde üretilen ballarımız bitki çeşitliliğinin fazla olması dolayısıyla kaliteli bakımından çok üst düzeyde yer almaktadır.
Arıcılarımız hernekadar kendi gelirlerini artırmek amacıyla üretim yapıyor olsalarda, arıları vasıtasıyla özellikle polinasyonun sağlanması,bitkilerde meyve teşekkülü için tozlaşma diye tabir edilen polinasyon % 99 oranında arılar tarafından sağlandığından bölgemizde yetiştirilen başta ayçiçeği olmak üzere, tohumluk yonca, fiğ, korunga, çerezlik kabak, elma, armut, kayısı, kiraz, vişne ve buna benzer meyve ağaçlarının tozlaşması hep arılar vasıtasıyla sağlanmakdır. Dolayısıyla arıcılarımız İlimizdeki bitkisel üretim faaliyeti ile uğraşan binlerce çiftçimize gönüllü olarak hizmet etmektedirler.
İl Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıl, KOP desteği ile "Arı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında 25 kişiye 20 adet olmak üzere toplam olarak 500 adet arılı kovan ve arıcılık malzemeleri dağıtıldı. Ayrıca Genç Çiftçi Projesi kapsamında 2016 yılında 26 Kişiye, 2017 yılında da 26 kişiye olmak üzere toplamda 52 kişiye kişi başı 30.000 TL hibe desteği verilmiştir. Bundan sonra da İl Müdürlüğü olarak arıcılık yapmak isteyen kişilere desteğimiz devam edecektir." dedi
http://www.sultanhani.gen.tr/aksaray-bolgesinde-yuksek-kalitede-bal-uretiliyor/11980/ |