Kategoriler
Bitlis'teki Arıcıların Sorunları
2 Aralık 2016

 Bitlis'teki Arıcıların Sorunları

 Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkan Medeni Avcil, şehrin tarımsal potansiyeli, sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlayacak en temel dinamiklerden birinin arıcılık olduğunu söyledi.

Arıcılığın iş kolunda da bu dinamiğin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Avcil, Bitlis ilinin iklim, coğrafya ve bitki çeşitliliği bakımında tam bir arıcılık cenneti olduğunu ifade etti. Bitlis'in 359 köy ve 290 mezrası arıcılık faaliyetleri için son derece elverişli bir ortama sahip olduğunu kaydeden Avcil, "Hiçbir endüstri ve sanayi yatırımının bulunmadığı Bitlis'te arazinin yüzde 85'i yayla ve meralardan, yüzde 71'i ise 2 bin metreyi aşan dağlardan oluşmaktadır. Yüksek yayla ve dağlardaki endemik ve tıbbi bitki kaynaklarından elde edilen Bitlis balı, emsallerinden üstün özelliklere sahiptir. Bitlis ili ülkemizde arı ekolojisine en uygun olan merkezlerden biridir. 1970'li yılların başında devlet aklı, ülkemizin ilk Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Üretme İstasyonunu Bitlis'e, şimdi birliğimize ait arıcılık tesislerinin bulunduğu yere kurmuştur. Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Üretme İstasyonunun açılmasıyla beraber ilimizde ve bölge illerinin tamamında ilkel yöntemlerle yapılan arıcılık, yerini yeni arıcılık tekniklerinin kullanıldığı modern arıcılığa bırakmıştır. İlimiz ve bölgemiz illerindeki arıcılık iş kolu geçmişteki koşullarla mukayese edilmeyecek oranda önemli bir potansiyele ulaşmıştır. Bölge illerindeki arıcılık işletmelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu gün bölge illerindeki yaklaşık 10 bin arıcılık işletmesinde on binlerce kişi istihdam edilmektedir. Bu işletmelerde her yıl on binlerce ton bal ve diğer arı ürünleri üretilmekte ve bölge illerinin ekonomilerine milyonlarca dolar girdi sağlanmaktadır. Bitlis ve diğer bölge illerinde yüz binlerce vatandaşımız geçimini arıcılık sektöründen sağlamaktadır" dedi.

 

"Hükümet tarıma tam destek verdi"

 

Hükümetin tarım sektörüne gerekli bütün destekleri verdiğini belirten Arı Yetiştiriciliği Başkanı Medeni Avcil, "Bölgemizdeki arıcılık potansiyeli çeşitli sebepler ve yaşanan sorunlar nedeniyle etkin bir şekilde kullanılamamaktadır. Hükümetin tarım sektörüne sağladığı desteklere rağmen, kamu kesimi yerel düzeyde yeterli duyarlılığı göstererek arıcılık sektörü ile gerekli eşgüdümü sağlayamadığı için, doğal kaynaklarımızdan ve arıcılık potansiyelinden etkili bir şekilde yararlanmanın yolları bulunamamıştır. Arıcılık işkolu, ilimizin ve diğer bölge illerinin sosyal ve ekonomik kalkınmasında en temel unsurlarından biridir. İlimiz ve bölgemizdeki arıcılık potansiyelinden etkin bir şekilde yararlanmak için kamu desteğine ve bu sektörde sürdürülebilirliği sağlayacak bir sanayi alt yapısına ve bölge arıcılığına hizmet verecek bir akreditasyon ve sertifikasyon merkezine ihtiyaç vardır. İlimiz ve diğer bölge illerindeki arıcılık işletmelerinin her yıl milyonlarca bal çıtası, 10 binlerce kovan, tonlarca temel petek gibi temel arıcılık girdilerine ihtiyaçları vardır. Bölgemizde üretim yapan arıcılık işletmelerinin tamamı girdi temininde ve ürünlerini pazarlama noktasında büyük zorluklar yaşamaktadır. Arıcılık işletmeleri üretim için gerekli olan girdileri temin edememekte ya da ellerini uzattıkları her girdi kendilerine bin kilometre uzaklıkta olduğu için hem geç, hem de pahalı temin etmektedir. Arıcılık mesleği atalarımızdan kalan bir mirastır, bu mirasın korunarak geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması hayati bir önem taşımaktadır. Bunun için arıcılık sektöründe sürekliliği sağlayacak; ilimiz ve çevre illerdeki arıcılık işletmelerinin ciddi bir arıcılık alt yapısına ihtiyacı vardır. Arıcılık girdilerinin temin edilip, arı ürünlerini sanayiye entegre eden bir arıcılık sanayi ve yan sanayi olmadan arıcılık mesleğini sürdürmek olanaksızdır. Kamu kesiminin yatırımlardan elini çekmesi, özel sektörün de yatırım yapmakta isteksiz davranması nedeniyle birliğimiz, 2008 yılından başlayarak ve 3 yıl süren bir gayret ve sınırlı imkanları ile ilimizin ve çevre illerin arıcılık işletmelerine hizmet sağlayacak bir arıcılık entegre tesisi inşa etmiştir" dedi.

"Bitlis'teki arıcılık tesisine şimdiye kadar 4 milyon lira harcadı"

Mülkiyeti hazineye ait olan arıcılık üretme istasyonunun 23 bin 500 metre karelik kısmı üzerine inşa edilen tesis için şuana kadar 4 milyon TL tutarında harcama yapıldığını anlatan Avcil, "Üzerinde kovan üretim tesisi, temel petek üretim tesisi, ham mum arıtma tesisi, bal paketleme ve dolum tesisi, festival alanı ve diğer sosyal tesislerin bulunduğu entegre tesislerin açılışı 2010 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılmıştır. Birliğimizin sınırlı imkanları ile inşa edilen bu tesislerde yaşanan mali zorluklar nedeniyle üretime ara verilmiştir. İlimizin kalkınmasına katkı sağlayacak bu entegre tesislerin yaşatılması ve yaşanan sorunların çözümü için kamu desteğine ihtiyaç duymaktayız. Entegre tesislerimiz, ilimizin ve bölge illerindeki diğer arıcılık işletmelerinin girdi ihtiyaçlarını karşılayacak bir alt yapıya sahiptir. Entegre tesislerimizin arıcılık işletmelerine bölgesel ölçekte hizmet verecek bir seviyeye ulaştırılması için şu ana kadar harcanan 4 milyon TL tutarındaki kaynağa ilaveten 4 milyon TL tutarında ek bir kaynağa daha ihtiyaç vardır. Bitlis Arıcılık Entegre Tesislerine kamu desteği sağlanması halinde yapılacak ilave yatırımlarla hem kapasitesi artacak hem de ülkemizin en önemli arıcılık entegre tesislerinden biri haline gelecektir. Bu tesislerde üretim akışının sağlanması ilimizi ülkemizin en önemli arıcılık merkezi haline getirecek ve bölgemizdeki arıcılık sektörü rahat bir nefes alacaktır. Arıcılık camiamızı ve on binlerce insanı ilgilendiren böylesine geniş çerçeveli bir toplumsal sorunun çözümü için kamu desteğine ve karar organlarının duyarlılığına ihtiyaç duyulmaktadır" diye konuştu.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi