Kategoriler
Konya’dan Yükselen Ses:”Arıcılık Hastalık”!
20 Haziran 2018

Konya'da birçok kişi arıcılıkla geçimini sağlıyor. İşini severek yapan arı üreticisi Harun Ünver, “Arıcılık maalesef tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bulaşıcı ve bir o kadar da zevkli bir iş” söyledi.

İşlettiği dükkanda arıcılık hakkında ilgililerine bilgi veren ve arı malzemeleri satan Harun Ünver, şu an ölü sezonda olduklarını belirtti. Bu dönemde yeni sezon hazırlıklarının yapıldığını, kış aylarında arıcıların dikkat etmesi gereken birçok konu olduğunu vurgulayan Ünver, arıların kış hazırlığı yaptığını ve geri çekildiklerini ifade etti. Arıcılığın tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyen Ünver, “Amacım; yaşayarak ve araştırarak veya bilen kişilerden öğrendiklerimi arıcılara anlatmak. Yani insanlara faydalı olabilmek. Modern arıcılık uygulamalarında arının yaşam ortamı, arının dış etkenler den korunması, verim, sağlık, kontrol edilebilirlik ve arı ürünleri hasadı gibi birçok amaçla iyileştirilmiş ve bunlar için ekipman, malzeme ve ilaçlar geliştirilmiştir” söyledi. Arıcılık yapanlara elinden gelen bütün desteği vereceğini söyleyen Ünver, arıcılara uyarılarda bulundu.

 

KALİTELİ BAL KAZANDIRIYOR

Ünver, “Arıcılık, ülkemizde yaygın olarak yapılır. Kimileri için gelir kaynağı olurken kimileri içinde ek gelir kaynağı. Üretilen organik balın kalitesine göre kazancı yüksek olan bir iş kolu. Arıcılık yapmak için ya arıcılık yapan tanıdıklarınız aracılığıyla bilgi sahibi olunmalı ya da arıcılık kurslarına gitmeli. Arı yönetimi ve bal üretimi bilgisiz yapılamaz. Yoksa arılar hastalanabilir, ölebilir. Arıcılık yapmak için doğal bir yer olmalı. Arıcılık olarak temel gereksinim kovanlardır. Her kovan arıcılık için uygun değildir. Kovan tedarik ederken daha önce arıcılık yapmış kişilerin kovanları alınabilir. Koruyucu elbiseler, ülkemizde genelde dikkat edilmeyen güvenlik önlemdir. Koruyucu elbise ve koruyucu başlık arıcılık malzemeleri satılan güvenilir yerlerden alınmalı” dedi.

ARILARIN KIŞLIK BAKIMI

Arıların kışlık bakımının 5 şekilde yapılabileceğini dile getiren Ünver, şunları kaydetti: “Teknik arıcılıkta Sonbahar dönemi çalışmaları, gelecek yılın başlangıcı demektir. Gelecek sezonun başarısı ve verimliliği büyük ölçüde Sonbahar dönemi çalışmalarına bağlıdır. Arı kovanlarının giriş deliğinin kapatılması gerekir. Kovanın içerisindeki fazlalık çıkartılmalı. Kovan içindeki büyük odaları küçük oda haline getirmeli. Varroa ilacı kesinlikle ihmal edilmemeli. Varroa, arının ömrünü bitiren bir bittir. Çıkan yavru arıların kanadını yer. En önemlisi ise arılara kış aylarında verilecek kekler. Arıların kışı sağlam geçirebilmeleri için kışlık keklerinin ihmal edilmemesi gerekir. Kovanın üstü örtü beziyle kapatılmalı ve bir kış boyunca arının keki kontrol edilmeli. Ayrıca arıların kış mevsimini sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için yeterli miktar ve kalitede bal ve polen bulundurulmalıdır.” belirtti.

Kaynak: Merhaba Haber-Emre ÖZGÜL

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi