Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah
Konak, bal küresel pazarının 2022 yılına kadar 2,4 milyon tona ulaşacağının
tahmin edildiğini bildirdi.
Konak, "20 Mayıs Dünya Arı Günü" dolayısıyla
yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bal verimi, geniş flora sahaları,
mevsimleri ve topografik yapısı itibarıyla arıcılık konusunda son derece şanslı
olduğunu belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Ordu
Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nde yapılan çalışmaya değinen Konak,
"Enstitüde yapılan bir çalışmada, arı ürünleri konusunda tüketicilerin
yüzde 32,3'ünün propolisi, yüzde 16,8'inin arı sütünü, yüzde 13,5'inin poleni,
yüzde 49,2'sinin arı zehrini bilmedikleri tespit edilmiştir. Dünyada arıcılık
ürünleri pazarının ise yıllık yaklaşık yüzde 9 büyüdüğü görülmektedir."
ifadesini kullandı.
Türkiye ve dünyada üretilen bal miktarına dikkati
çeken Konak, şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün
(FAO) en son yayınlanan verilerine göre, dünyada 143 ülkede 1 milyon 510 bin
568 ton bal üretimi gerçekleşmiştir. Bal küresel pazarının 2022 yılına kadar
2,4 milyon tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. 2014 yılı itibarıyla Türkiye'nin
üretimi 103 bin 525 ton olup dünya üretimi içerisindeki payı yüzde 6,85 iken
Ordu'nun 2017 üretimi ile bu veriler karşılaştırıldığında, dünyada üretilen 100 kilogram balın 1
kilogramı ilimizde üretilmektedir."
Konak, Dünya Arı Günü dolayısıyla Ordu Arıcılık
Enstitüsünde arıcılık alanında uzmanlaşmış isimlerin katılacağı bir dizi
etkinlik düzenleneceğini de belirtti. |