Türkiye, Çin'in ardından dünya bal üretiminde ikinci sırada
ancak tarım kesiminin yaşadığı temel sorunları arıcılar da derinden hissediyor:
Arıcılar, para kazanamıyor. Carrefoursa, Türkiye'nin ilk 'arıcılık uzmanı'
Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu'nun katılımıyla 'Arı Varsa Hayat Var' projesi
kapsamında yeni bal ürünlerini tanıttı. Etkinlikte konuşan Carrefoursa Gıda
Kategori Genel Müdür Yardımcısı Ayşin Işıkgece, "Maalesef arıcılık
mesleğinin gelecek kuşaklara aktarılma ihtimali son derece düşük zira
arıcıların yaş ortalaması 54... Sorduğumuz zaman da arıcılar, 'Bu işi çocuğuma
bırakmak istiyorum' demiyor" dedi.
Balın tağşişe çok müsait olduğunu ifade eden Işıkgece,
Türkiye’de kovan başına 15-16
kilogram bal çıkarken bunun kovan başına 60 kilogram verim alan
ülkelerin bulunduğunu söyledi. Bu proje Kars, Ardahan ve Adana bölgelerinde
çalıştıklarını kaydeden Işıkgece, "Arıcıların yaş ortalaması 54... Bu
nedenle biz karı-koca çalışan, kadın üretici veya 18-45 yaş arasındaki
arıcıları destekliyoruz.
Üreticileri daha da motive etmek için piyasanın yüzde 5 ile
yüzde 10 üzerinde alım için para ödüyoruz" dedi.
Dünya çam balının yüzde 80'ı Muğla'dan
Işıkgece, proje kapsamında bir sonraki adımlarının dünya çam
balının yüzde 80’inin üretildiği Muğla olacağına işaret ederek, “Bizim
tarafımızdan kontrolü sağlanmış sağlıklı balların Carrefour’un bulunduğu 30
ülkeye gönderilerek bölgeye ekonomi yaratmak, bu işin devamını sağlamak için
Muğla’nın projemizin üçüncü bacağında olmasını istedik” dedi. Arıcılığın gezici
olarak yapıldığına, konaklanacak yerin çok büyük önem kazandığına dikkati çeken
Işıkgece, özellikle kadınların zorluk yaşadığının görüldüğünü, proje kapsamında
üreticilere baraka gibi küçük hediyelerde bulunduklarını söyledi.
Paketlemeyi Adana Kozan’daki Anavarza Bal firmasıyla
yaptıklarını aktaran Işıkgece, “Onlar da bu projenin ortağı oldu. Üreticileri
daha da motive etmek için piyasanın yüzde 5 ile yüzde 10 üzerinde alım için
para ödüyoruz. Anavarza Bal ile kar marjımızdan yatırım yapıp reyonlarımızda
markalı ürünlere göre yüzde 35-yüzde 40 daha ucuza satıyoruz” diye konuştu. Bal
üretiminin verimliliğini ve insan sağlığını gözeterek reyonlarda doğru ve
kaliteli ballara yer verdiklerini anlatarak, “Carrefoursa olarak bu yıl toplam
450 ton bal satmayı ve 16 milyon TL ciro elde etmeyi hedefliyoruz.
Hedeflediğimiz satış miktarının 160 tonunu ve 6 milyon TL cirosunu
Carrefour markalı ballarımızdan elde edeceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
Arı olmazsa hayat olmaz
Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ise bazı art niyetli kişilerin
girişimiyle toplumun baldan uzaklaştığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Bal üretiminde biraz çabalarsak Çin'i geçebiliriz. Öte yandan modern
teknoloji uygulamaları arıcılığı bitiriyor. Zira arı kapalı yerde yaşayamaz,
özgür bir canlıdır o.
Dünya bal arısı üzerinde dönüyor. Tozlaşmanın yüzde 85'ini
arılar sağlıyor. Bir biyolog, 'böcekleri alırsanız 50 yıl içinde dünyada hiçbir
şey kalmaz' demiştir. Her şeyimizi arılara borçluyuz." |