Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak,
bal küresel pazarının 2022 yılına kadar 2,4 milyon tona ulaşacağının tahmin
edildiğini bildirdi.
Konak, "20 Mayıs Dünya Arı Günü" dolayısıyla
yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bal verimi, geniş flora sahaları,
mevsimleri ve topografik yapısı itibarıyla arıcılık konusunda son derece şanslı
olduğunu belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Ordu Arıcılık
Araştırma Enstitüsü'nde yapılan çalışmaya değinen Konak, "Enstitüde
yapılan bir çalışmada, arı ürünleri konusunda tüketicilerin yüzde 32,3'ünün
propolisi, yüzde 16,8'inin arı sütünü, yüzde 13,5'inin poleni, yüzde 49,2'sinin
arı zehrini bilmedikleri tespit edilmiştir. Dünyada arıcılık ürünleri pazarının
ise yıllık yaklaşık yüzde 9 büyüdüğü görülmektedir." ifadesini kullandı.
Türkiye ve dünyada üretilen bal miktarına dikkati çeken
Konak, şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) en
son yayınlanan verilerine göre, dünyada 143 ülkede 1 milyon 510 bin 568 ton bal
üretimi gerçekleşmiştir. Bal küresel pazarının 2022 yılına kadar 2,4 milyon
tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. 2014 yılı itibarıyla Türkiye'nin üretimi
103 bin 525 ton olup dünya üretimi içerisindeki payı yüzde 6,85 iken Ordu'nun
2017 üretimi ile bu veriler karşılaştırıldığında, dünyada üretilen 100 kilogram balın 1
kilogramı ilimizde üretilmektedir."
Konak, Dünya Arı Günü dolayısıyla Ordu Arıcılık Enstitüsünde
arıcılık alanında uzmanlaşmış isimlerin katılacağı bir dizi etkinlik
düzenleneceğini de belirtti.
http://www.yenihaberden.com/bal-kuresel-pazari-2022-yilina-kadar-24-milyon-tona-ulasacak-536945h.htm |