Kategoriler
Arıcılığın kraliçesi Edirne
14 Haziran 2018

NKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Dünya Arı Günü dolayısıyla düzenlenen seminerde Edirne arıcılığının Türkiye'nin vazgeçilmezi olduğunu söyledi

Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arıcılıkta farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Arı Günü'nde düzenlediği semineri müdürlük binasındaki Vali Dursun Ali Şahin Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi. Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, “Edirne arıcılığı Türkiye'nin vazgeçilmezi, kraliçesidir” dedi.

 

 

Dünya Arı Günü semineri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Vali Dursun Ali Şahin Konferans Salonu'nda arıcıları bir araya getirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt konferans öncesi gazetecilere arıcılığın önemine ilişkin şunları söyledi:

 

 

"GIDA ZENGİNLİĞİMİZİ ARILARA BORÇLUYUZ"

 

 

“Bal arıları, özellikle açık alanlarda polinasyonu yani tozlaşmayı en iyi yapan böceklerdir. Bal arısının polen yayma faaliyetleri, keyfini çıkardığımız gıda zenginliğine sahip olmamızı sağlar. Gıdaların yüzde 90'ınından fazlasını sağlayan 100 bitki cinsinden 71'inin poleninin arılar tarafından yayıldığı tespit edilmiştir.

 

 

Bugün farkındalık yaratalım istedik. Kırsal alanda istihdam sağlamak amacıyla arıcılık önemli. Çok küçük maliyetlerle gelir elde edilebiliyor. Bal satışlarından insanlar geçimlerini sağlayabiliyor. Bu he geçen gün de artıyor. Eğer biz arıları kaybedersek, arılar yok olursa yediğimiz sebze ve meyvelerin çoğunu kaybetmiş olacağız. Tahıllarla sadece beslenmek zorunda kalacağız. O nedenle biz bu küçük böcekleri dikkate almalıyız. Arılar gerçekten doğada ve insan hayatında önemli yeri olduğunu insanlara bu seminerimizle biraz daha fark ettirebilirsek ne mutlu bize diye düşünüyorum. Sabit arıcıların arılarını arttırmalarını istiyoruz. Arılar bizim ve geleceğimiz, gıda kaynaklarımızın sürdürülebilir olması için önemli.

 

 

Ülkemiz genelinde 726 arıcılık işletmesi ve bu işletmelere ait toplam 54 bin 185 kovan bulunuyor. Yıllık 867 ton bal ve 14 ton bal mumu bulunuyor. Bal ormanları da önemli. Kestane, Karaçalı, Ihlamur Balları hepsi çiçekli orman ürünleri arıların bal kaynağı. O nedenle önemli. Orman İşletmemizin çalışmaları arıcılığın gelişmesi ve geleceği açısından önemli. Bal ormanlarından sonra insanlar arıcılığa yöneliyor. Biz meyve ve sebzelerimizin sürdürülebilir olarak devamlı tüketebilmemiz için bu küçük böceklere ihtiyacımız var. Onlara iyi bakmalıyız ve kollamalıyız.

 

 

Karaçalı balının da birçok hastalıklara karşı iyi geldiği söyleniyor. Bölgemizde Karaçalı ve Ayçiçeği balı üretilmektedir. Karaçalı'nın daha yoğun olduğu Keşan, Lalapaşa ve Süloğlu'da arıcılık biraz daha gelişmiş durumda. Arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemi hatırlayarak, bu konuda farkındalık oluşturmak ayrıca arıcılık faaliyetleri ile uğraşan değerli üreticilerimize bir katkıda bulunmak amacıyla düzenlediğimiz Dünya Arı Günü Semineri'nin ilimize ve arıcılık sektöründe hayırlı olmasını temenni ederiz."

 

 

GÖZLE MİLLİ İLAÇ PROJESİ'NDE

 

 

Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz da, Milli İlaç Projesi'nden söz ederek, şunları aktardı:

 

 

“Bizim burada yürüttüğümüz çok ilginç bir projemiz var. Edirne Arıcılar Birliği'nin desteğiyle Türkiye'de ilk defa milli bir ilaç üretmeye çalışıyoruz. Projemizin adı; Milli İlaç Projesi ve proje ortağı Edirne Arıcılar Birliği ve Tekirdağ ile Kırklareli Arıcılar Birliği de proje ortağı. Projeyi destekleyen ana kuruluş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM.

 

 

Tekirdağ Uçmakdere'de Şarköy yakınlarında bir proje arılığımız var. Ihlamurlar Vadisi diye tabir ettiğimiz alan ve 10 km çapında izole bölgemiz var. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'den götürdüğümüz en üst ırktaki arılarımızı bir araya getirdik. Arıların üzerinde onlara zarar veren parazit var. Son yıllarda yaşanan arı ölümlerinin en önemli etkenlerden bir tanesi olan parazit arılara virüslü hastalık bulaştırıyor ve tedavisine yönelik bir ilaç geliştirmeye çalışıyoruz. İsmi Milli İlaç Projesi ve Edirne Arıcılar Birliği de bu projeye ciddi destek veriyor. Edirne Arıcılar Birliği nezdinde tüm Edirne arıcılarına teşekkür ediyorum. Bu ilaç geliştirildiğinde yurt dışına bağımlılık ortadan kalkacak. İthal edilen bu ilacı ihraç eder duruma geçeceğimize inanıyoruz.

 

 

“AYÇİÇEĞİ BALI, DÜNYADA OLMAZSA OLMAZ TEK BAL TÜRÜ”

 

 

Bölgenin en büyük özelliği Ayçiçeği Balı ve dünya üzerinde olmazsa olmaz diyebileceğimiz tek bal türüdür. Diğer türlü balla istediğiniz oranda karışır, o balın tadını, kokusunu, rengini değiştirmez. Türkiye ve dünyada bal üretimi yapan firmalar ayçiçeği balını alıp toplamaya, kendi diğer ballarıyla karıştırmaya mecburdur. Böyle de önemli kritik bir önemi vardır. Meyve bahçesi üreticilerinin de arılara zararı olmayan tür ilaçları kullanması arıcılarımızın menfaatine olacaktır.

 

 

"EDİRNE, TÜRKİYE ARICILIĞININ KRALİÇESİ"

 

 

Edirne iki nedenden dolayı Türkiye arıcılığının benim gözümde kraliçesi. Birincisi burada bir Karaçalı balı var ki, dünyanın en kıymetli ballarından birisidir. Üst solunum yolu hastalıklarında grip, nezle ya da sigara içenlerin, sigarayı bırakmak için kullanabilecekleri, dünyadaki en kıymetli baldır. Saflık oranı yüksektir. En saf üretildiği yerlerden biri Edirne'dir. Edirne'nin diğer önemli yönü de ayçiçeği balının da çok saf olarak elde edildiği en önemli bölgelerimizden birisi olmasıdır. Edirne arıcılığı Türkiye'nin vazgeçilmezidir.”

 

 

Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Devrim Oskay ve İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi'nde görevli Gıda Yüksek Mühendisi Kadir Süzme seminerde sunum yaptı.


http://www.hudutgazetesi.com/haber/47788/ariciligin-kralicesi-edirne.html

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi