Türkiye’de arıcılık ve bal deyince ilk akla isimlerden biri Ahmet Bağran Aksoy. Hem arıları, kovanları var, hem de balın satışında lider bir isim. Balın gurmesi Etabal’ın sahibi Aksoy ile balların arasında arıcılığı ve balı konuştuk.
Ahmet bey Türkiye’de arıcılığın durumu nedir anlatabilir misiniz?
Merdiven altı üretimin fazla olması karışıklık oluşturuyordu. İki yıldan beri Türkiye’de arıcılık artarak hem önem kazanmaya başladı, hem de değer kazanmaya başladı. Bununla ilgili benim de çabalarım oldu. Arıcılarda, arılarda ve ürettikleri ürünlerde iyi noktadayız. Arıcılığa ilgi de artmaya başladı. Ülkemizin 7 bölgesinin kendine özgün bitki florası ve mevsimsel mükemmel bir yerde olmamız arıcılıkta üretimimize olumlu katkı yapıyor.Ayrıca Arıcılar da kendilerini bilgilendiriyor, eğitimlerini üst seviyeye çıkarıyorlar. Son zamanlarda bu ivme artmaya başladı. Bir de son zamanlarda bayanların arıcılığa ilgisi çok arttı. Kadınların gösterdiği o ilgi devam ederse, arıcılığın daha daha iyi bir yerlere geleceğini tahmin ediyorum. Kadınlar daha özverili davranıyor, arıcılık özveri işitiyor. Bunun dışında, tüketmiş olduğumuz ürünlerin her zaman hammadde problemi olur. Ürünün sürdürülebilirliğini devam ettirebilmen için, hammaddeye ihtiyaç vardır, ya yurt dışına bağımlısın ya da başka bir yere bağımlısın. Arıcılıkta böyle bir şey de söz konusu değildir. Türkiye’nin her tarafında hammadde mevcut. doğayı seviyorlarsa, insanları arıcılığa davet ediyorum.
Türkiye’de bol miktarda Endemik bitkiler de var değil mi?
Çok fazla var, ilaçların çoğu endemik bitkilerin özleri ortaya çıkarılıp yapılmakta. Yabancılar ciddi anlamda endemik bitkileri buradan ülkelerine götürüp, üretmeye çalışıyorlar. Bu konuda biz şanslıyız. Arının o bitkiden yapmış olduğu balın şifa değeri de yüksek oluyor. Balın içinde değişik maddeler var, kül oranı, nem oranı, azot bile var, magnezyum, fosfor, demir var. Endemik bitkilerin olduğu yerlerde bu maddelerin de balın içerisinde bulunurluğu fazla oluyor. Şifa değeri yüksek olmuş oluyor.
Arı olmasa dünyada insan olmaz deniliyor, bunun gerçeklik payı nedir?
Arılar bittiği zamanlarda dünyanın da biteceği sözü doğrudur. Einstein söylemiştir, nasıl doğrudur? Basit düşünecek olursak mesela sütü inek yapar, inek nerden beslenir? Yeşillikten. Fakat arı yoksa, yeşillik flora zenginliği de yok. Flora zenginliği olmadığı zamanlarda dünya kurulaşacak. Yani yeşil olan dünya, yavaş yavaş çölleşmeye başlayacak. Çölde mi hayat iyi, yeşil olan bir yerde mi? Tabi çölde hayat iyi değil diyeceğiz. Dünyanın her tarafı çöl olursa şimdi bir bölümü çöl, yeşile kaçabilme şansımız var, her tarafı çöl olursa hiçbir yere kaçamazsın. Yani arı olmadığı zaman, flora zenginliği olmaz bitki çeşitliliği olmaz. Çünkü arının en büyük özelliğinden biri bir bitkiden alıp öbür bitkiyi döllemektir, aynı zamanda meyvelerde de öyledir. Arı olmadığı zaman, bu döllenme olmazsa, yeşillik artmayacak, yeşillik artmayınca da çoraklaşma başlayacak. O zaman insanların yavaş yavaş nesli tükenecek. Kesinlikle doğaya saygı, arıya saygı, arıcılara da saygı...
Sizin arılarla ilişkiniz nasıl?
Arılarla duygusal bağım var. Onlara müzik dinletirim, sohbet ederim. Kovanlarımdaki arılar caz dinler. Müzik dinleyen arılar uysallaşır ve her yerime konarlar ama sokmazlar. Müzik bütün canlılara iyi gelir, bir ferahlık verir. Benim 2500 kovanım var ve aynı zamanda benim bünyemde çalışan 4-5 arıcım da var. Bu arıcılarla beraber Türkiye’nin en önemli yerlerinde Kaçkar Dağı yüksek yaylalar Erzurum, Erzincan, Sivas, Rize, Sivas gibi illerde bal üretiyorum. Ham bal üretimimizi ve ardından depolamamızı hijyenik şartlarda yaparız. Buradan da mağazalarımıza dağıtırız. 8 şubemiz var, dünyanın en büyük butik markasıyız diyebilirim.
GÜVENİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ
Balın çeşitleri var bunların üretimi konusunda çok şey anlatılıyor?
Arının ağzına bir şey takıp, şuraya git diye komut veremezsin, çeşitli ballar vardır, bir arı 5 km uçar. 5 km içine hangi çiçekler varsa ondan alır. Bal isimleri de ordan gelir. Ege’de fazla çiçek yoktur ama çam vardır. Buna çam balı diyoruz, arı ne yöne uçarsa uçsun yine çama rast gelecektir. oradan nektar alacaktır. Gidelim doğuya çiçek balı vardır.
Bir ara çok sahte bal çıktı, balın gurmesi olarak, gerçek balı nasıl anlarız, söyleyebilir misiniz?
Gerçek bal için, insanların adreslerine, markalarına dikkat etmesi gerekiyor. Balda güvenirlilik çok önemlidir. Çünkü bal üretmek çok zordur. Gerçek bir bal 70 TL’den aşağı olamaz. Daha yüksek fiyatlı olanlar balın üretildiği yöreye, bitki çeşitliliğine göre değişir.
Sizin arıcılık dışında hobileriniz var. Çok renkli bir kişiliksiniz, neler yapıyorsunuz?
Hava akrobasisi ve siyah kuşuk karate, aikido yapıyorum, iyi uçak kullanırım, pervaneli uçaklar kullanırım. Çok iyi bir davulcuyum, bateristim, bağlama çalarım. Yaklaşık 10 yıldır bunların hepsini yapıyorum. Boş zamanlarınızın az bir bölümünü bunlara ayırdığınızda herkes benim yaptığım yapar. Hepsinin bana kattıkları var.
En son sizden bal ile ilgili mesaj alalım
Ağzımızın tadı bozulduysa bal yiyeceksin. Ama iyi bal yiyin karakterli bal.
zeki.gumus@aksam.com.tr |