Hatay'da yaşayan Bayırbucak
Türkmenleri, Türkiye'de devam ettirdikleri arıcılık meslekleriyle, doğal bal
üretiminin yanı sıra, suni dölleme, polen ve kraliçe arı üretimi yaparak
Türkiye ve yurt dışına ürün pazarlıyor.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle
Türkiye'ye sığınan Bayırbucak Türkmenleri, eski meslekleri olan arıcılığı
sığındıkları Hatay'da sürdürmeye başladı.
Yaklaşık 4 yıl önce kendi
imkanlarıyla 5-10 kovan arı alarak yeniden arıcılığa başlayan Türkmenler,
bölgenin verimli olması üzerine yavrulama sistemiyle kovanlarını çoğalttı.
Yayladağı Kaymakamlığınca
açılan kurslara katılarak "Arıcılık" belgelerini de alan Türkmenler 3
binden fazla arı kovanına ulaştı.
Bayırbucaklılar, bal
üretiminin yanı sıra suni dölleme, polen ve kraliçe arı üretimi yaparak Türkiye
ve yurt dışına ürün satmaya başladı.
Kendisi de arıcılıkla uğraşan
Bayırbucak Türkmenleri Derneği Başkanı Ahmed Vezir de savaşın uzun sürmesi
nedeniyle insanların hayatlarını sürdürme arayışı içine girdiğini hatırlattı.
Ülkelerinde bazı mesleklerde
Türkmenlerin çok iyi olduğunu belirten Vezir, Şunları konuştu:
"Türkmenlerin iyi olduğu
mesleklerin başında arıcılık gelir. Hatay'ın iklimi ve doğası Suriye'den daha
güzel. Bunu gören arıcı 100 Türkmen şu an yeniden mesleğe başladı. Başlangıçta
yaklaşık 500 olan kovan sayısı 3 yılda 3 bini aştı. Bu yıl 60-70 ton bal
satmayı hedefliyoruz. Bu rakam yakın zamanda çok artacak. Balın yanı sıra
kraliçe arı, polen, arı sütü ve yavru arı satışı da yapıyoruz. Ürünlerimizi
Türkiye'nin 4 bir yanına ve Irak, Katar ve Suudi Arabistan'a pazarlıyoruz. Şu
an rakamlar büyük değil ancak kısa sürede önemli seviyelere ulaşacak." |