Elazığ'da, arıcılara
yönelik seminer düzenlendi.
Gıda Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminerde,
arıcılıkta bilinen yanlış teknikler hakkında bilgi verildi.
Gıda Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından
gerçekleştirilen seminere katılan Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü
Turan Karahan, arıcılığın Türkiye ve Elazığ için değerli bir sektör olduğunu
söyledi.
Kentte arıcılar
birliğine üye olan 600 civarında aktif arıcılık işletmesinin bulunduğunu
belirten Karahan, "Bu işletmelerden yıllık ortalama bin ton civarında bal
üretimi gerçekleşmekte ve 12 ton civarında da bal mumu üretilmektedir. Bu yıl
mevsimsel bir sıkıntıdan dolayı maalesef arıcılarımız arzuladıkları bu ürünü
alamadılar. Dolayısıyla ilimizin bu yılki total bal üretimi 357 ton
civarındadır." diye konuştu.
Türkiye geneline 83
bin işletme ve 7 milyon 700 bin civarında koloniye sahip olunduğunu kaydeden
Karahan, dünya çapında iyi bir konumda olduklarını dile getirdi.
Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı'nın uygulayacağı destekleme politikaları ile bunu daha da
artıracaklarını vurgulaya Karahan, şunları kaydetti:
"Biz, ilimizde
arıcılık yaparken diğer illerden farklı olarak organik arıcılık da yapıyoruz.
Biz, iki ilçemizde organik arıcılığı uyguluyoruz ve buna yönelik projelerimiz
de var. Maden ilçemize 600 adet projeli ve tamamı hibe organik kovan dağıtımını
gerçekleştirdik. Şu anda imalatları bitmek üzere olan 600 tane organik kovanı
Sivrice ilçemizde organik arıcılık yapan arıcılarımıza dağıtımını
gerçekleştireceğiz."
|