Kategoriler
Kars’ta 8.’si Kutlanan Dünya Arı Günü Etkinlikleri
24 Mayıs 2018

Kars’ta 8.’si kutlanan Dünya Arı Günü Etkinliklerinde TAB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ziya ŞAHİN’in verdiği mesajlar:

20 Mayısın arılara adanmış bir gün olması nedeniyle, tüm bal, arı ve çevre sevdalılarına selam ve saygılar sunarak konuşmasına başlamıştır.

Dünya Arı Günü etkinlikleri; özellikle 2008 yıllarında Amerika’dan başlayarak tüm dünyaya yayılan toplu arı ölümleri sebebiyle insanların farkındalığını arttırmak, arıların ekolojik denge üzerindeki önemine dikkat çekmek amacıyla Kanadalı bir aktivistin (Clinton Ekdahl) öncülüğünde 2 Haziran 2009 tarihinde başlatılan imza kampanyasıyla 29 Mayıs 2010 tarihinde dünya çapında kutlanmaya başladığını belirten ŞAHİN; ülkemizde de “Yaşam İçin Arılar” sloganıyla her yıl bu kutlamalara Birlik olarak katılarak, destek vermekte ve arıların önemine dikkat çekmeye çalıştığını belirtmiştir.

Dünya Arı Günü Etkinlikleri ülkemizde ilk olarak 2010 yılında Ankara’da “Altın Yağmur” sloganıyla başlatılmıştır. Bu etkinliklerle geleceğin arıcıları olarak düşünülen genç neslin arıcılığı sevmesi, arıyı ve doğayı koruması için bilinçlendirilmesi hedeflenmiş ve bu konuda çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenmiştir.

Bilindiği gibi Arıcılık doğaya ve çevreye zarar vermeden doğayı koruyarak, doğaya katkı sunarak yapılan bir üretim faaliyetidir. Bu çerçevede Arıcılık geleceğin en önemli sürdürülebilir tarım faaliyetlerinden biri olarak durmaktadır. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Mera alanlarında arı olmazsa olmazdır. Mera alanlarında, büyükbaş/küçükbaş hayvanlara verilen yer kadar arıların da yer bulması gerekmektedir. Arıların tozlaşmayla doğaya olan katkısı düşünüldüğünde; arıları ve arıcılığı mera alanlarından ayrı düşünemeyiz.

Dünyamız her geçen gün doğal kaynakların yok edildiği ve var olanların da tahribata uğradığı bir süreci yaşamaktadır. Günümüzde iklimi değişikliklerinin ve doğal kaynaklarımızın kaybolmasının yarattığı ekonomik zararları millet olarak yavaş yavaş hissetmekte olduğumuzu görebilmekteyiz.

Bal arıları; bal, polen arı sütü, arı zehri, propolis vb. gibi arı ürünleri üretimi ile insan sağlığı ve beslenmesinde dolayısıyla da ekonomimize çok önemli bir katkı sağlamakta, tozlayıcı olarak döllemede oynadıkları önemli rol ile doğal dengenin korunması ve verim artışı ile üretilen bu ürünlerin kat be kat üstünde değeri doğaya katmaktadırlar.

Arıların ürettiği ve şifa kaynağı olan bal; yapısı gereği üretildikten sonra herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan insan tüketimine sunulan ender doğal ürünlerden birisidir. Balın güvenilir ve kaliteli bir şekilde tüketiciye ulaştırılması çok önemlidir. Bal arıları doğal dengenin ve ekosistemin en önemli halkalarından birini oluşturmaktadır.

Arıcılık sektörü stratejik bir öneme sahiptir. Eğitim ile beslenme gelecek nesillerimiz için belirleyici bir unsurdur. Doğal bal üretmek ve bala sahip çıkmak arıcının sorumluluk anlayışının bir gereğidir. Doğal balın kesintiye uğratılmadan pazarlanması Arıcılarımızın temel hedefi olmalıdır. Bal; piyasada hak ettiği fiyatta pazarlanmalıdır.

Bugün burada olmamızı sağlayan arılarımızın doğadaki mücadelelerine baktığımızda;

Bitkilerde tozlaşma; döllenmeyi sağlayan ilk harekettir ve ürünün miktarını belirleyen en önemli faktördür.

Günümüzde, tarımda yoğun pestisit kullanımı sonucu yabani polinatörlerin sayısının önemli ölçüde azaldığı bilinmekte, bu durumda da yegane tozlayıcı ajan bal arıları ön plana çıkmaktadır. Ancak, özellikle neonikotinoid grubu pestisitler Avrupa’da yasaklanmış olmasına rağmen, toksik etkisi yüksek olan bu tarımsal ilaçların ülkemizde pervasızca kullanılması arılarımız için zulüm ve içler acısı bir durumdur.

Çukurova ve Marmara bölgelerinde arı ölümlerinin ortadan kaldırılmasını ve ülkemizde kullanılan bu tür ilaçların kullanımının dünya ölçeğine çekilebilmesini bekliyor ve bunun için Türkiye Arıcılar Birliği olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Bu itibarla, arılarımızı koruyarak hem sağlığımızı hem de doğayı ve geleceğimizi korumuş olmanın bilincine vararak, arıcılık mesleğini gençlerimize bir iş ve karlı bir uğraş olarak benimsetmek ve sevdirmek için de çeşitli aktiviteler ve eğitim çalışmaları yapma konusunda giderek daha çok çalışmamız gerektiği kanaati içindeyiz.

Birlikler olarak, Merkez ve Taşra teşkilatlarımız vasıtası ile arıcılarımızı bilinçlendirmek, sorunlarını çözmek ve arıcılıkta verim ve kalitenin artırılmasını sağlamak, bal standardının geliştirilmesi ve arı ürünlerinin en güvenli şekilde tüketime sunulabilmesi için her türlü eğitim ve saha çalışmalarına gerekli önemi vererek, projeli çalışmalarımızla arıcılığın hizmetindeyiz.

Çocuklarımızı doğal çevrede büyütebilmek ve yarınlara güzel bir gelecek bırakabilmek için arılarımızı yaşatmak zorundayız.               

Üreticilerimizden tüketicilerimize kadar herkese,

 Sağlıkla ve Arılarla kalınız…

 

                                                                                                                                 Ziya ŞAHİN

TAB Yönetim Kurulu Başkanı

               

 

 

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi