Tekirdağ
Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından TÜBİTAK’ın
katkılarıyla 3001 projesi olan ve yaklaşık 60 bin TL bütçeli bağışıklığı
güçlendirici ve antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkiye sahip propolisli
sakız yapıldı.
“Az miktarda
balla karıştırıp ürettiği özel bir üründür”
Propolisin
arılar tarafından yapıldığına değinen ve çok az mikarda olduğunu belirten
projenin öncüsü Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Palabıyık, “
Propolis, arıların ağaç ve bitki özütlerini bal mumu, polen, kendi salgıları ve
az miktarda balla karıştırıp ürettiği özel bir üründür. Propolise kısaca
arıların kullandığı doğal antibiyotik diyebiliriz. Bununla arılar kovanların
içini dezenfekte ederler. Propolisin 300’e yakın farklı bileşene sahip olduğu
tespit edilmiştir. Bunlar arasında en önemli grubu flavonoid dediğimiz
antioksidan maddeler oluşturmaktadır. Bu bileşenler sayesinde propolis
bağışıklığı güçlendirici ve antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkiye sahiptir”
dedi.
“Herhangi
bir yapay aroma maddesi de içermemesidir”
Sakızın
kısaca özeliklerine değinen Palabıyık, “TÜBİTAK Projesi kapsamında, propolisi
yabancı maddelerden uzaklaştırıp saflaştırarak reçinesiyle beraber %5’e varan
oranlarda sakız ürününde değerlendirmeyi başardık. Böylece sakız ürünü içindeki
saf propolis miktarı yurtdışındaki muadillerine göre önemli bir miktarda
arttırılmış oldu. Ayrıca, propolis reçinesinin, sakızın ana materyali olan
sakız mayasının yapısına benzerliği de ürüne işlenebilirliğini kolaylaştırmış
ve aynı zamanda sakız mayasının işlevine de katkı sağlamıştır. Sakızın bir
diğer özelliği ise propolisin doğal aroması sayesinde herhangi bir yapay aroma
maddesi de içermemesidir” söyleminde bulundu. |