57 yaşındaki Yolagelen, ömrünün
neredeyse yarısından fazlasını arıcılık yaparak geçirdi. 1986 yılında başladığı
arıcılık işinde, 32 yılı geride bırakan Yolagelen, Türkiye'nin farklı
noktalarında arı üretti. İki yıl önce terör örgütü mensupları tarafından
yaşanmaz hale getirilen Sur'dan çıkıp Adana'ya geçen Yolagelen, terörün kökünün
kazınıp huzur ortamının sağlanması ile tekrar Diyarbakır'ın yolunu tuttu.
UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne aldığı Diyarbakır Surları ile
Hevsel Bahçeleri ve tarihi On Gözlü Köprünün hemen yanına bir baraka
yerleştiren Yolagelen, kamyonla taşıdığı 500 kovanını buraya yerleştirdi. İki
haftada bir geldiği bölgede, arılarını kontrol edip besleyen Yolagelen'in en
büyük arzusu, alacağı destekle kovan sayısını arttırıp üretimini yükseltmek.
Terör köylerini harabeye çevirdi
Arıcılık geçmişi ile ilgili İHA
muhabirine açıklamalarda bulunan Yolagelen, 1986 yılından beri bu işi yaptığını
söyledi. Arıcılık yapmadan önce köylerde hayvancılık yaptığını kaydeden
Yolagelen, "Terör nedeni ile bütün köyler harap oldu. Bizde bu işin peşine
düştük. Şu anda kış aylarına girdik, bir iki haftada bir gelip gözden
geçiriyoruz. Zamanı geldi mi, eğer burada kalırsak, şubat ayından sonra devamlı
burada olmamız gerekiyor. Bakımlarını yapıyoruz, yiyeceklerini veriyoruz, ne
gerekirse onu yapıyoruz" dedi.
"Sahte bal ile orijinal balı
vatandaşlar ayırt edemez"
Sahte bal ile orijinal balı ayırt
etmenin çok zor olduğuna dikkat çeken Yolagelen, "Bir profesör canlı
yayında bir deney yaptı. İzleyiciler orijinal bal ile sahte balı ayırt edemedi.
1 teneke balı 6 teneke glikoza döküp karıştırıyorlar. Çin'den gelen bal parfümü
nü serpiyorlar kovalara bal kokusu gelsin diye. 4 kilogramı 20 liraya
satıyorlar. Biz kilogramını 20 liraya satamazken onlar 4 kilogramını 20 liraya
satıyorlar. Şu an testler yapılabilir orijinal balı ortaya çıkarmak için, fakat
normal arıcılıkla uğraşmayan insanlar balın orijinal olup olmadığını anlayamaz
esnaflar anlar. 400-500 arasında kovanım var. Belli olmamakla birlikte ortalama
4 kovandan 1 teneke bal alabiliyoruz. Sonbahar aylarında geliyoruz buraya. İki
sene boyunca çatışmalı ortam nedeni ile Diyarbakır'dan ayrılmıştık, çatışmalı
ortamdan önce buradaydık. 2 sene başka yerlerde yapmaya çalıştık. Bu sene çok
şükür bir sıkıntı yok. Kışın hava sert geçerse Adana'ya gitmek zorundayız ama
hava normal olsa burada kalacağız" diye konuştu. |