Almanya’da uçan böceklerin sayısı geçtiğimiz son 25 yılda yüzde 75 oranında azaldı.
Yapılan yeni çalışmaya göre dünya genelinde de istatistiklerin pek farklı sayılara işaret etmediği bu büyük kayıplar, ‘ekolojik bir Armageddon’a yol açabilir.
Yani nasıl ‘Armageddon’da, bazı inanışlarda olduğu üzere dünyanın sonundaki ‘kıyamet savaşı’ olacak ise, böceklerin dünyadan silinmesi de ekolojide bu etkiyi yaratacak.Uçan böceklerin yok olmasının ekolojinin yanında tabii ki insanlığa etkisi de çok büyük olacak: Onlar bitkilerin polen alışverişini sağlıyorlar, bir kısım hayvanlar böcekler ile besleniyor. Böceklerin ölmesinin sebebi kimyasallar ve iklim değişikliği
Arıların ve kelebeklerin azaldığı biliniyordu; fakat Sussex Üniversitesi’nden araştırmacılar nerdeyse diğer bütün uçan böceklere dair de şok edici veriler buldu.
‘Tek bir sebep’ belirtilemezken yayılan bu yıkımın sebebinin daha çok tarım alanlarının tahribi ve böcek ilaçları olduğu belirtildi.
Tabii ki iklim değişikliği de kilit bir rol oynuyor.
Araştırmayı yürütenlerden Dava Goulson, “Böcekler, Dünya’daki canlı yaşamının üçte ikisini oluşturuyor, fakat inanılmaz bir düşüş yaşandı. Belli ki onların yaşam alanlarını tahrip ediyoruz, ekolojik bir Armageddon’un eşiğindeyiz. Eğer böcekler yok olursa bütün sistem çöker” diyor. “Ürkütücü bir keşif”
Ayrıca araştırmacıların Almanya’nın çeşitli yerlerinden topladığı böceklerin tartılması sonucu, 1989 verilerine göre uçan böceklerin yaklaşık yüzde 76 daha az bir kütleye sahip olduğu olduğu görülüyor, yazın bu oran yüzde 82’ye kadar çıkıyor.
Radboud Üniversitesi’nden Hans de Kroon, “Uçan böceklerin sayısının bu kadar büyük bir alanda bu kadar büyük ölçüde azalması ürkütücü bir keşif” diyor.
Mart’ta yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporunda da devletler tarımda kimyasal kullanımı konusunda, kimyasal madde işleyen ya da üreten şirketler de ‘çevreye, insan sağlığına ve topluma verdikleri zararı kontrol altına almaları’ konusunda uyarılmıştı.
BM’ye göre, tarım ilaçlarının dünyadaki nüfusu beslemek için ‘gerekli’ olduğu iddiası ise doğruyu yansıtmıyor. |