Kafkas
arısının ana yurdu olan Ardahan'da, yaklaşık 55 bin arılı kovan yaklaşan kışa
hazırlanmaya başladı.
Türkiye'nin
en önemli arıcılık merkezlerinden olan ve bal sağımının tamamlandığı kentte,
yaklaşan kış mevsimi dolayısıyla arıcılar arılarını kışlatma telaşına girdi.
Arılarını
telef olmadan yaza çıkarmak için bakımlarını yapan arıcılar, açık ve kapalı
alanda kış sezonu sebebiyle kışlatmaya alacakları arıları için hazırlıklar
yapıyor.
Kafkas
arı ırkının gen merkezi olan Ardahan'daki 55 bin arılı kovanın kış bakımından
sonra yüzde 30'u kapalı, yüzde 70'i de açık alanda kışlatmaya alınacak.
Ardahan
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Sedat Dündar, yaptığı
açıklamada, kentte bal sağımının tamamlandığını, arıcılıkta bundan sonraki
sürecin kışa hazırlık olduğunu belirterek, il merkezine bağlı Tepeler köyünde
barındırdığı kendi arılarının kış bakımını yapmaya başladığını söyledi.
Dündar,
bu yıl mevsimin kurak geçmesi nedeniyle arının daha fazla bakıma ihtiyacı
olduğunu belirterek, "Bundan sonraki işimiz arıyı kışa, kışlatmaya
hazırlamak. Bu nedenle arı kovanlarına genel bir bakım yapılıyor. Öncelikle
zayıf arılarımızda besleme işini yapıyoruz, bu işlemi balı az olan arılara
ballı çerçeve takviyesiyle yapıyoruz." dedi.
Varova
ile mücadele
Bu
sezon eylül ayıyla birlikte varova hastalığıyla mücadele ettiklerine işaret
eden Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Varova
arıya zarar veren bir parazit çeşidi. Bu sebeple sürekli bakım yapılmalı. Kışlatmaya
girecek kovanın ağız daraltmalarını yapıyoruz. Bu çalışma ile arının giriş ve
çıkışı kontrol altına alınıyor. Kovan üstündeki bezi, kışa, yani kalacağı yerin
iklimine göre kalınlaştırıyoruz. Ayrıca arının yiyeceği olan kek takviyesi
yapılıyor. Boş olan çerçeveleri topluyoruz çünkü arının iç hazinesinde ona göre
oksijen olması gerekiyor."
Dündar,
arıcılığın çok farklı ve öğrenmeye açık bir sektör olduğuna dikkati çekerek,
yılların arıcısı olmasına rağmen her gün birşey öğrendiğini ifade etti.
"Bu
yıl en büyük sıkıntı polen"
Kışlatmaya
giren arıda bu yıl polen sıkıntısını yaşadıklarını anlatan Dündar, polen
sıkıntısının kurak giden sezondan kaynaklandığını belirtti.
Dündar,
bu yıl kışlatmaya giren arıların polen yetersizliği nedeniyle risk altında
olduğunu belirterek, "Arı poleni depolayamadığı zaman, kışın ikinci ayda
içeride bir nebze de olsa yumurtlamaya başlıyor. Tabi kolonolisini yenilemesi
lazım. Bu yıl sezon kurak geçtiği için polen sıkıntısı oldu. Arıcılığın yüzde
50'si bal ise yüzde 50'si de polenle ilgilidir. Arı poleni depolayamadığı zaman
gelişimini tamamlayamıyor. Yumurta atamıyor." dedi.
Sedat
Dündar, bakım tamamlanan arıları, kasım ayı içinde havanın durumuna göre
kışlatmaya alacaklarını sözlerine ekledi.