Kategoriler
Ardahan'da Kış Hazırlığı Başladı
11 Ekim 2017

Kafkas arısının ana yurdu olan Ardahan'da, yaklaşık 55 bin arılı kovan yaklaşan kışa hazırlanmaya başladı.

Kafkas arısının ana yurdu olan Ardahan'da, yaklaşık 55 bin arılı kovan yaklaşan kışa hazırlanmaya başladı.

 

Türkiye'nin en önemli arıcılık merkezlerinden olan ve bal sağımının tamamlandığı kentte, yaklaşan kış mevsimi dolayısıyla arıcılar arılarını kışlatma telaşına girdi.

 

Arılarını telef olmadan yaza çıkarmak için bakımlarını yapan arıcılar, açık ve kapalı alanda kış sezonu sebebiyle kışlatmaya alacakları arıları için hazırlıklar yapıyor.

 

Kafkas arı ırkının gen merkezi olan Ardahan'daki 55 bin arılı kovanın kış bakımından sonra yüzde 30'u kapalı, yüzde 70'i de açık alanda kışlatmaya alınacak.

 

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Sedat Dündar, yaptığı açıklamada, kentte bal sağımının tamamlandığını, arıcılıkta bundan sonraki sürecin kışa hazırlık olduğunu belirterek, il merkezine bağlı Tepeler köyünde barındırdığı kendi arılarının kış bakımını yapmaya başladığını söyledi.

 

Dündar, bu yıl mevsimin kurak geçmesi nedeniyle arının daha fazla bakıma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bundan sonraki işimiz arıyı kışa, kışlatmaya hazırlamak. Bu nedenle arı kovanlarına genel bir bakım yapılıyor. Öncelikle zayıf arılarımızda besleme işini yapıyoruz, bu işlemi balı az olan arılara ballı çerçeve takviyesiyle yapıyoruz." dedi.

 

Varova ile mücadele

 

Bu sezon eylül ayıyla birlikte varova hastalığıyla mücadele ettiklerine işaret eden Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Varova arıya zarar veren bir parazit çeşidi. Bu sebeple sürekli bakım yapılmalı. Kışlatmaya girecek kovanın ağız daraltmalarını yapıyoruz. Bu çalışma ile arının giriş ve çıkışı kontrol altına alınıyor. Kovan üstündeki bezi, kışa, yani kalacağı yerin iklimine göre kalınlaştırıyoruz. Ayrıca arının yiyeceği olan kek takviyesi yapılıyor. Boş olan çerçeveleri topluyoruz çünkü arının iç hazinesinde ona göre oksijen olması gerekiyor."

 

Dündar, arıcılığın çok farklı ve öğrenmeye açık bir sektör olduğuna dikkati çekerek, yılların arıcısı olmasına rağmen her gün birşey öğrendiğini ifade etti.

 

"Bu yıl en büyük sıkıntı polen"

 

Kışlatmaya giren arıda bu yıl polen sıkıntısını yaşadıklarını anlatan Dündar, polen sıkıntısının kurak giden sezondan kaynaklandığını belirtti.

 

Dündar, bu yıl kışlatmaya giren arıların polen yetersizliği nedeniyle risk altında olduğunu belirterek, "Arı poleni depolayamadığı zaman, kışın ikinci ayda içeride bir nebze de olsa yumurtlamaya başlıyor. Tabi kolonolisini yenilemesi lazım. Bu yıl sezon kurak geçtiği için polen sıkıntısı oldu. Arıcılığın yüzde 50'si bal ise yüzde 50'si de polenle ilgilidir. Arı poleni depolayamadığı zaman gelişimini tamamlayamıyor. Yumurta atamıyor." dedi.

 

 

Sedat Dündar, bakım tamamlanan arıları, kasım ayı içinde havanın durumuna göre kışlatmaya alacaklarını sözlerine ekledi.


Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi