‘Tamamen organik’
Arıcılar tarafından besin takviyesi olarak kullanılan keke alternatif olarak yeni bir gıda üreten İtalyan genetik biyolog Francesca Delvecchio’nun standı kongredeki en ilgi çeken yer oldu. Ailesinin arıcılıkla uğraştığını söyleyen İtalyan biyolog Delvecchio, “Arılarımızın birçoğu ölünce, yeni bir besin geliştirmek aklıma geldi. Uzun zaman bu gıda takviyesi üzerinde çalıştım. Benim bulduğum besin maddesinin arıcıların hala kullandıkları kekle arasındaki en büyük fark tamamen organik olması ve glikoz içermemesi. ‘Bees Vita Plus’ adını verdiğimiz bu besinin içerisinde antioksidan, protein ve vitaminler var. Bu besin sayesinde erken arı ölümlerinin önüne geçmek dışında bal üretimi ve üremenin de arttığını ortaya koyduk. Dünyanın birçok ülkesinde bu ürünü denedik ve onaylattık. Şimdi bu besini Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi de inceliyor. Türkiye’de 10 farklı bölgedeki arıcılar bu besini kullanacak” dedi.
14 bin kişi katıldı
Kongrenin açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba da, “Arıcılık sadece tarımsal ve kırsal bir ekonomik faaliyet değildir. Aynı zamanda bitkilerin polinasyonuna sağladıkları katkılarla birlikte ekosistemin devamlılığı için son derece önemlidir. Arılar vasıtasıyla biz insanlara armağan edilen bal, besleyici faydaları ve insan sağlığına olumlu etkileri tartışılmaz bir gerçektir” ifadelerini kullandı.
Kongrenin rekor düzeyde katılımcıya ulaştığını söyleyen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 120’den fazla ülke temsilcisinin katıldığı kongrede 5 bini yabancı toplamda 14 bine yakın kişinin yer aldığını açıkladı.