Kategoriler
Konya’da ayçiçeği arıcılığı gelişiyor
23 Eylül 2017

Konya İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Veyis Önder bu yıl Konya’da bal üreminden iyi verim alındığını söyledi. Önder, “Bahar ve yağış güzel geldiği için bu yıl verim iyiydi ortalamanın üzerine çıktık. 2017 yılında arıcılık yapıp da ben memnun değilim diyen arıcı görmedim” dedi.

Konya’nın 31 ilçesi de dahil birliğe bal ve polen üreten toplam 780 üye olduğunu söyleyen Veyis Önder, “Ortalama  150-300 kovan arasında çalışıyoruz. Arı sayısı olarak 2016 yılında  96 bin adet kovan desteği alınırken bu destek  bu yıl 110 bin kovan civarına çıktı. Geçen sene arıcılıkta çok aşırı zayiat verilmesine ve kışın çok sert geçmesine  rağmen bu yıl bahar çok iyi geldi. Bahar ve yağış güzel geldiği için bu yıl verim iyi alındı ve arı sayısında düşme olmadı  aksine çoğalma oldu. Bu yıl ortalamanın üzerine çıktık 2017 yılında arıcılık yapıp da ben memnun değilim diyen arıcı görmedim” dedi.

KONYA SON YILLARDA AYÇİÇEK BALINA DÖNDÜ

Bal üretiminin kovan başı 20 kg civarında, arı sayısının ise 100 bin olduğunu belirten Önder,   2 bin tona yakın bal ürettiklerini söyledi. Balların çoğunun ay çiçekten üretildiğini ifade eden Önder,  “Konya’da Çumra, Karatay, Karapınar,Altınekin, Ilgın,Kadınhanı, Cihanbeyli, Ereğli, Çeltik tarafında aşırı ayçiçeği ekilir. Ay çiçekleri de en güzel balı ve en çok balı verebilen bitkidir. Yani yayla ve  Toroslar kısmından Bozkır, Seydişehir, Hadim taraflarında normal çiçekten  bal alındığı için üretim az oluyor arı başına onlar 5 6 kilo verim alırken ayçiçeği işin içine girdiği zaman  kovan başına alınan bal miktarı 30-35 kiloya kadar çıkabiliyor. Konya balı dediğin zaman eskiden böyle bir şey yoktu ama son yıllarda ayçiçeği balına dönme gibi uygulamamız bulunuyor. Konya’da üretilen balların yüzde 30 yayla çiçek balı  iken yüzde 70’i de ayçiçeği balıdır” şeklinde konuştu.

“KOVAN SAYISI BAKIMINDAN DÜNYADA İKİNCİYİZ”

Dünya Arıcılık Kongresi’nin ilk defa  bu yıl Türkiye’de   yapılacağını söyleyen Önder, “Bu kongre 142 yıldır devam ediyor. Dünyadaki bütün ülkelerden bilim adamları ve arıcılar yapılacak olan bu kongreye katılacak. 5 gün sürecek  olan kongrede arıcılıkla ilgili her şey konuşulacak. Türkiye arıcılık noktasında çok iyi bir yerde 7,7.5 milyon kolonimiz yani kovanımız var. Sayı bakımından Çin’den sonra ikinciyiz. Üretim bakımından  Çin ve Amerika’dan sonra dünyada üçüncüyüz.” dedi. 

 “ARICILIKTA EN BÜYÜK PROBLEM FİYATLAR”

Arıcılık sektöründe en büyük problemin  bal fiyatları olduğuna değinen Önder, ”Normal şartlarda bir teneke balı biz geçen sene 200 TL civarında sattık. Bir teneke bal 27 kg ediyor yani kilosu 7- 8 TL’ye denk geliyor. Aracılar bizden toptan fiyatına alıyor ve vatandaşa 20-30 TL’ ye satıyorlar. Bu sürekli dile getiriliyor devlette hükümette sürekli söylüyor aracıyı ortadan kaldırılsın diye ama bir türlü aracı ortadan kalkmıyor. Üretici bir yıl boyunca uğraşıyor sonra 8 TL’den balını veriyor. Arıcılık çok özel bir meslektir. Arıcılıkta çok büyük hırsızlık olmaz çünkü hiçbir hırsız cesaret edipte arıyı götüremez. Kaldırdığın anda 5-10 tanesi sokar. Bu işi atadan kalan insanlar yapıyor” diye konuştu.

“EĞER ARICILIK ZAMANINDA YAPILIRSA VE ÇİFTÇİ EĞİTİLİRSE BU İŞ BAŞARILI OLUR”

Arıcıların büyük problemlerinden birinin de yer bulma sorunu olduğuna değinen Önder,  “Konya’da araziler toplulaştırıldığı için küçük arazi parçası kalmadı. Bir saha çok güzel ama arıcı arı koyacak saha bulamıyor. Çiçek bize uzak biz çiçeğe uzağız. Karatay gibi bir saha da 15-20 bin arı belenmesi gerekirken 3-4 binde kalıyoruz. Biz ya meraya ya hüyüklere koyuyoruz o zaman da bal alanlarına çok uzak oluyor. Konya’da en yoğun arıcılık Seydişehir, Beyşehir, Çumra, Karatay ve Ereğli’de civarında yapılır. Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında  2 bin kovan dağıttı  ama hem mevsimin kötü olması hem de kovanların geç dağıtılması nedeniyle  çok verim elde edilemedi. Bu yıl biz belediye Tarımsal Daire Başkanlığı ile tekrar görüştük. Biz Arıcılar Birliği olarak  hatamızı düzeltmek için bu yıl Avdan kasabasına 120 tane kovan dağıttık şu anda hepsi  çok iyi bal alıyor. Eğer arıcılık zamanında yapılırsa ve çiftçi eğitilirse bu iş başarılı olur. Konya bu sene hem arı konusunda ileri de” şeklinde konuştu.

Gamze Erdoğan

 http://www.anadoludabugun.com.tr/konya-da-aycicegi-ariciligi-gelisiyor-konyahaber-34238 

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi