ÇİN'den
sonra kovan sayısı bakımından dünyanın ikinci büyük arıcılık ülkesi Türkiye'den
bu yıl farklı ülkelere 2 bin ton bal ihraç edildi.
Uluslararası
Bal Komisyonu Kongresi Yerel Organizasyon Komitesi Kongre Eş Başkanı Aslı Elif
Tanuğur, Türkiye'de 7 milyon arılı kovan bulunduğunu ve kovan sayısı bakımından
dünyada Çin'den sonra ikinci büyük arıcılık ülkesinin Türkiye olduğunu söyledi.
Türkiye'de Kafkas, Yıgılca, Muğla ve Anadolu arısı çeşitleri bulunduğunu
anlatan Tanuğur, balın elde ediliş kaynaklarına göre çiçek ve salgı balı olarak
ikiye ayrıldığını aktardı. Tanuğur, şöyle dedi:
"Çiçek
balları monoflora (tek çeşit çiçekten elde edilen) ve poliflora (birçok
çiçekten elde edilen) şeklinde ikiye ayrılır. Ülkemizde pamuk, ayçiçek,
kestane, narenciye, lavanta, kekik ağırlıklı olmak üzere monoflora ballar
üretilmektedir. Poliflora ballar ise ülkemizin hemen her yerinde bahar ve yaz
aylarında üretilebilmektedir."
ÇAM
BALININ YÜZDE 98'İ TÜRKİYE'DE
Aslı
Elif Tanuğur, çam ve sedir balının salgı balına örnek olduğunu belirterek,
dünyada üretilen çam balının yüzde 98'inin ülkemizde, yüzde 2'sinin ise
Yunanistan'da üretildiğine vurgu yaptı. Yıllık ortalama bal rekoltesinin
yaklaşık 60 bin ton olduğunu anlatan Tanuğur, "Şu an çam balı üretimi
devam etmektedir. Bu yıl rekolte geçen yıla göre biraz daha düşük olacak gibi
görünüyor" dedi.
YÜZDE
25'İ SAHTE BAL
Yıllık
üretilen balın yüzde 25'inin 'sahte bal' olduğunun tahmin edildiğini kaydeden
Tanuğur, bu yıl bugüne kadar yaklaşık 2 bin ton bal ihracatı olduğunu söyledi.
Türkiye'de bal ithalatının üreticiyi korumak adına yasak olduğuna vurgu yapan
Tanuğur, şöyle devam etti:
"Şu
anda Türkiye'de en pahalı bal Anzer balıdır ve kilosu 750 liradan
satılmaktadır. Bunun yanında az miktarda üretildiğinden Karadeniz bölgesinin balları
ve Hakkari ile Bingöl balları da yüksek fiyatlardan değer bulmaktadır."
ULUSLARARASI
BAL KONGRESİ İLK KEZ TÜRKİYE'DE
Aslı
Elif Tanuğur, bilim insanlarının oluşturduğu Uluslararası Bal Komisyonu'nun her
2 yılda 1 farklı ülkede toplanarak yaptıkları bilimsel çalışma ve araştırma
sonuçlarını paylaştığı kongrenin bu yıl Antalya'da gerçekleştirileceğini
söyledi. Türkiye'de ilk defa düzenlenecek bu kongrede arı ürünlerinde hile ve
kalıntı sorununun ele alınacağını kaydeden Tanuğur, "Özellikle bu konudaki
son güncel gelişmelerin paylaşılacağı kongrede bilim insanlarının yanı sıra,
yasal otoriteler ve bal alım satımı ve paketlemesi ile ilgilenen firmalar da
yer alacak ve tüm sektörel sorunlar uluslararası boyutta değerlendirecek"
dedi. |