Diyarbakır'ın
Lice ilçesinde yıllık 35 ton olan organik bal üretiminin artırılması
hedefleniyor.
Terör
örgütü PKK'ya yönelik başarılı operasyonların ardından tarım ve hayvancılık
alanında bölgenin potansiyeli ortaya çıkıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığının desteğiyle Diyarbakır'ın Lice ilçesinde halkın arıcılığa olan
ilgisi artıyor. İlçede yıllık 35 ton organik bal üretiminin artırılması
hedefleniyor.
Gıda,
Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nevzat Yıldız, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, ilçede arıcılıkla uğraşanların 2 bin 500 kovanı olduğunu söyledi.
Lice'deki
bitki florasının arıcılık için çok uygun olduğunu, arıcıların hiçbir katkı
maddesine ihtiyaç duymaksızın bölgede yetişen endemik türler üzerinde arılarını
yetiştirdiğini aktaran Yıldız, bal üretiminden çok memnun olduklarını belirtti.
Elde
edilen bala ilginin yoğun olduğunu, kovan başına 13-15 kilogram bal elde
edildiğini anlatan Yıldız, arıcılık yapanlara desteklerin devam ettiğini
bildirdi. Yıldız, "Üretimin daha ileriye taşınması için vatandaşımıza
destek vermeye devam edeceğiz. Balımızın Lice balı olarak piyasada yer almasını
istiyoruz. Üretim belli bir seviyeye çıkarsa patent alınması için
vatandaşlarımıza destek olacağız." dedi.
Bakanlığın
verdiği desteklerle ilçede arıcılığa olan talebin arttığını dile getiren
Yıldız, ilçenin arıcılığa elverişli olması nedeniyle üreticileri teşvik
ettiklerini sözlerine ekledi.
Hobi
olarak başladığı arıcılığı severek yaptığına işaret eden Kutbettin Gözen, 10
yıl önce tek kovanla başladığı arıcılıkta şimdi 300 kovanı olduğunu söyledi.
İnsan
sağlığını da düşünerek bu işi yaptığını aktaran Gözen, şunları kaydetti:
"Arıları
2 bin 400 rakımlı yaylaya götürüyoruz. Yaylada arılar kekik ve gevenle
besleniyor. Kazanç sağlıyoruz. Bu işi severek yapıyorum. Şeker hiç
kullanmıyoruz. Balımız organiktir. Yılda 500 ile 700 kilogram arasında
bal alıyoruz." |