Ziyaretçilerine etkinlik kapsamında lezzetli 2 gün sunan Gastro Entertainment Istanbul, Volkswagen Arena’da 16 – 17 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Türkiye'nin geleneksel tatları, coğrafi işaretli olma adayı tatları ve sürdürülebilir hayvancılık gibi konulara değinilen etkinlikte sektörün önde gelen isimleri de seminerler verdi. Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen CarrefourSA Gıda Direktörü Ayşin Işıkgece ile birlikte “Arı Varsa Hayat Var “başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Ekosistemin en büyük yapı taşlarından bir tanesi “arı” Bugün tükettiğimiz ürünler ancak tozlaşma sayesinde ortaya çıkabilirken; arılar taze ürünlerin 3’te birinin tozlaşma yöntemi ile elde edilmesini sağlıyor. Arı neslinin tükenmesinden 4 yıl sonra hayatın duracağını belirten Can Sezen; sadece sektördeki insanlar olarak değil toplum olarak arıya sahip çıkmamızın son derece önemli olduğunu Gastro Entertainment Istanbul ziyaretçilerine anlattı. Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen ‘’Balın hikayesi bir bütündür. Arı, arıcı ve bal… Bu kavramları ayrı düşünmek mümkün değil. Biz de kendi mottomuzda arıyı sır, arıcıyı sabır, balı ve arı ürünlerini de armağan olarak nitelendiriyoruz. Arılar olmasaydı bugün bu etkinlikte stantlara koyabileceğimiz, tadına bakabileceğimiz ürünler de olmayacaktı. Dünyada da şu anda kıtlık konuşulurken arıların bitmesi demek açlığın başlaması anlamına geliyor. Ekosistemin içerisindeki en büyük yapı taşlarından bir tanesi olan arılara sahip çıkmak dünyanın geleceği için üzerinde önemle durulması gereken bir sorumluluktur” değerlendirmesinde bulundu. “Türkiye’de 8 milyona yakın arı kolonisi bulunuyor” Arıya ve arıcıya verdiği önemini birçok kurumsal çalışmasına yansıtan Anavarza Bal’ın Genel Müdürü Can Sezen; dünyanın ikinci büyük arıcılığına Türkiye’nin sahip olduğunu belirtti. Sezen sözlerine şöyle devam etti: “8 milyona yakın arı kolonimiz bulunuyor. Coğrafyamıza da baktığımızda çok şanslıyız fakat arıcılıkla ilgili uygulamada önemli eksikliklerimiz var. Arıcılık yapılırken arı popülasyonunu koruyacak ve artıracak yöntemlerin arıcılara doğru aktarılması gerekiyor. Bugün Türkiye’de yaklaşık 500 farklı ballı endemik bitki bulunurken; aynı çeşitliliği bal sektörüne yansıtamıyoruz. Arıcıların doğru eğitimlerle bilinçlendirilmesiyle baldan katma değerli ürünler de sağlamak mümkün olacaktır.” Anavarza Bal Hakkında: |
|
|