Ardahan Valisi İbrahim Özefe, "Çiçek balımız için Coğrafi işaret belgemizi aldık. Bu bilinen bir olgunun hak edilmişliğin tescili" diyerek şöyle devam etti; "Bizim sabırsızlıkla beklediğimiz, belki normal süreci ama bize uzun gelen ir sürecin sonuna geldik. Ardahan'ımız için çok güzel şekilde sonuçlandı. Çiçek balımız için Coğrafi işaret belgemizi aldık. Bu bilinen bir olgunun hak edilmişliğin tescili, Ardahan'ın 2000'e yakın değişik bitki türleriyle Arıcılık için çok önemli bir potansiyele ve çok ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Kamuoyu da bunu büyük ölçüde biliyor. Ayrıca Ardahan ve Artvin arıcılıkta kapalı havza, Posof daha bir ayrıcalıklı ve Posof'ta yapılan arıcılık ayrı bir havza olarak değerlendiriliyor. Her yönüyle Ardahan arıcılığı ve Ardahan balı özellikli, ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bu belge bunu da resmi olarak tescil etmiş oldu. Yıllık 650 ila 700 ton arasında bal üretimimiz var. Bunu arttırmak için gerek valilik olarak, gerek kamu kurum kuruluşları olarak ve özellikle de Arı Yetiştiricileri Birliğimiz olarak gayretlerimiz var. Önemli bir geçim kaynağı ve Ardahan'ın önemli bir ayrıcalığı, hayırlı olsun." Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise, "Türkiye'de şu anda ikinci 'coğrafi işaret' tescil belgesine sahip olduğumuzu gururla söylüyorum. İnşallah önümüzdeki genlerde ve aylarda coğrafi işarete layık olacak bir şekilde deneyimli uzmanları çağırarak, bunlardan bilgiler alınacak. Bundan sonra Kentimize has olan Ardahan Çiçek balımızı yurt dışına ihraç edebileceğiz." şeklinde konuştu. KAFKAS ARI IRKININ ÖZELLİKLERİ Dünyada 4 önemli arı ırkından biri sayılan Kafkas Arı Irkı Hortumu en uzun (7,2 mm) ve çalışkan bir arı ırkı, bu sayede derin tüplü çiçeklerin de nektarlarından yararlanabilmektedir. Bu özellik onun yaptığı balı diğer ballardan üstün kılmaktadır. Yöre dar alandaki ani yükseltiler nedeniyle en az dört ay boyunca çiçeklikalmaktadır. Bu nedenle arılar nektar kaynağı sıkıntısı çekmezler. Ayrıca bölge gezginci arıcılara karşı koruma altındadır. Bu nedenle üretilen bal sadece yörenin doğasını yansıtır ve kendisine has ayırt edici özellikler taşır. |
|
|