TÜİK verilerine göre Türkiye’de 7 milyon arı kovanında yılda 105 bin ton bal üretimi gerçekleştiriliyor. Üretimin büyük bölümünü ise Ordulu gezginci arıcılar yapıyor. Yılda 16 bin 278 ton bal üretimiyle Türkiye’de birinci sırada yer alan Ordu’da, yaklaşık 3 bin aktif arıcı 556 bin kovanda üretim gerçekleştiriyor. 33 ülkeye yılda 3 bin 623 ton civarında bal ihracatı gerçekleştiren Türkiye’de, en fazla ihracat ABD, Almanya ile Suudi Arabistan’a yapılıyor. Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, Ordulu gezginci arıcıların ürettiği bal miktarının ise dünyada 112 ülkeden daha fazla olduğunu söyledi. Bal üretimi yapan arıcıları, merdiven altı üretimlerin olumsuz yönde etkilediğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan da bu konuda yardım beklediklerini belirten Çiftçi, “TÜİK rakamlarına göre Ordu, 112 ülkeden daha fazla bal üretiyor. Üretim yapıyoruz ama merdiven altı üretim en büyük sıkıntımız. Türkiye’de maalesef merdiven altı üretimler bizim yaylada ürettiğimiz balların önüne geçti. Tarım Bakanlığı’ndan bu konuda yardım bekliyoruz. Merdiven altı üretimlerle hak ettiği mücadeleyle ürünümüzü gerçek fiyattan satarız. Gerçek bal, arının yaptığı baldır” dedi. İNSANLARI BAL YEMEYE ALIŞTIRMAMIZ LAZIM Geçmişte televizyonlarda bal reklamlarının yapılmasıyla, gerçek olmayan balla insanların kandırıldığını, bunun sıkıntılarının da halen devam ettiğini vurgulayan Akın Çiftçi, “İnsanları bal yemeye alıştırmamız lazım. Televizyon reklamlarından doğan sıkıntılar var, geçmişte insanlar bunları gördüler. Bakanlığın bu konuda daha fazla çaba göstermesi lazım. Ayrıca bölgemizde bal dışında az da olsa arı sütü, polen üretimi de var. İnşallah bunları projelendiririz ve sayı artar. Daha önce polen tuzağı dağıtımı olmuştu bu nedenle polen daha yaygın. Polen, arı sütü, propolis gibi diğer ürünlere çok yönelen yok. Bunlar farklı desteklemeyle olur. Mutlaka devletin farklı destek sunması lazım” diye konuştu. |
|
|