Birlik Başkanı Elevli, üreticilerin ayı saldırılarından korunmasının en kolay ve etkin tekniğinin, arazilere elektro çit sistemi kurulması olduğunu söyledi. Elevli, yaptığı açıklamada, yaban hayvanlarının yaşam alanlarının daraldığını, bundan dolayı insan-ayı çatışmalarının sıkça yaşandığını anlattı.
'Yaban hayatının yaşam alanları daralıyor' Özellikle tarımla uğraşanların bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Elevli 'Doğada sadece ayıların değil, diğer yaban hayvanlarının da yaşam alanları daralıyor. Buna bağlı birtakım sorunlar yaşanıyor, yaban hayatı-insan çatışmaları artıyor. Özellikle arı yetiştiricileri bu konuda ayılardan oldukça mustarip, kovanlar sürekli ayılar tarafından kullanılamaz hale getiriliyor. Yılın şu zamanına kadar dahi Giresun'da arı kovanlarına saldıran 16 ayı vakası yaşandı. Ayıların kış uykusundan yeni uyandığını, arıcılarımızın henüz yaylalara yeni yeni çıkmaya başladığını göz önüne alacak olursa bu rakam oldukça fazla. Bu saldırıların artmasından endişeliyiz' diye konuştu.
'Ayı savar çitlere yüzde 50 devlet desteği' Ayı saldırılarına karşı en etkili çözümün elektro çit olduğunu dile getiren Elevli, üreticilerin bu sayede ürünlerini koruyabileceğini ve ayıların ise zarar görmeyeceğini belirtti. Elevli 'Ayı saldırılarının bertaraf edilmesinde, en kolay ve en etkin kullanılabilecek teknik, ayı savar elektro çit sistemidir. Bu cihazlar, çitle şok veren ana merkezden oluşur. Ana merkez, her saniye çitlere voltajı düşürülmüş şok dalgası verir. Bu şok dalgası insanlara, yaban hayvanlarına ve evcil hayvanlara zarar vermez. Bu konuda Giresun Valiliği Özel İdaresi de destek vermektedir. Her yıl arıcılarımıza destek amacıyla yüzde 50'sini İl Özel İdaresi'nin karşıladığı 50 arıcımıza güneş enerjili elektro çit vermektedir. Önümüzdeki günlerde de Giresun'da 50 arıcımıza bu çitlerden vereceğiz' şeklinde konuştu.
'Kovana ayı zararı sigorta kapsamında' Arıcıların mağdur olmaması için sigorta uyarısında da bulunan Elevli 'Havaların ısınmayla kış uykusuna yatan ayılar, uyanmaya başladı. Kış mevsimi boyunca acıkan ayılar, karınlarını doyurmak için arı kovanlarına saldırıyor. Bununla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan talepte bulunuldu. Arıcılarımız arılarını sigorta ettirdiğinde zarar gören arıları, tarım sigortası kapsamında karşılanmaktadır' şeklinde konuştu.
Giresun haber
|
|
|