Alaplı Hükümet Konağı önünde düzenlenen malzeme dağıtım töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Alaplı ilçesinde 20 çiftçinin organik bal üretimi yaptığını söyledi.
Özelikle Gümeli Beldesinin balının çok değerli olduğunu ifade eden Çelik, "2014 yılında Alaplı Ziraat Odası ile birlikte Bakanlığımıza sunmak üzere organik arcılık projesi yapmıştık. İlimizde arılar bal üretiyor ama birde organik bal üretmek istedik. Bunu içinde Gümeli Beldemizi seçmiştik. 20 çiftçi belirledik. Bu 20 çiftçimize ilk önce petek, ardından organik bal mumu verdik. 2016 yılında da 20 çiftçimiz organik üretici sertifikası aldı. Alaplı’da şuanda 20 organik çiftçimiz sertifikalı organik bal üretimi yapıyor. İl Tarım Müdürlüğü olarak ana arı üretme projemiz var. Bizim buradaki ana arımız dışarıdan getirilen ana arıyla uyum sağlamıyor. Dışarıdan getirilen ana arı ne kadar güçlü olursa olsun bölgeye uyum salamıyor ve ölüyor. Buradaki üreticilerimiz kendi ana arısını kendileri üretiyorlar. Ama bunu ana arının özeliklerini bağlı olarak üretebilirliğini ispatlamamız lazım bunu için bir akademik çalışma gerekiyor. Bir ön çalışma yaptık. Eğer bu çalışma sonucu bu ana arı bu bölgede olur denilirse bir fabrika gibi bölgenin balcılarına çok büyük kazanç getirecek. Buranı balı çok değerli şu anda 80 ile 100 lira arasında satılıyor" dedi.
Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Rafet Yılmaz ise, ’’Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Gümeli Beldesi’nde organik tarım yapan ve aynı zamanda arıcılıkla uğraşan 20 adet çiftçimize 1 er adet arı maskesi, eldiven, el demiri, regilatör, körük, 1er kg mum teli, 5 er adet çiftleştirme kutusu, 9 ar adet koruyucu örtü dağıtımı yaptık" diye konuştu.
Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, devlet olarak arıcıları her zaman desteklediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından 20 arıcıya malzemeleri dağıtıldı. |