TORBALI’da polen hasadı başladı. Her yıl olduğu gibi bu yılda polen toplayan arıcılar, yılda 2 bin 500 kg toplayarak yurtdışına gönderdiklerini söyledi. Ağustos ile Ekim aylarında bal hasadı öncesinde arıcılar, polen toplamaya başladı. Torbalı’nın en yüksek bölgelerinde kovanları ilkbaharın başlarında koyan Mehmet Öztürk, bu yıl polen fiyatını açıkladı. Kilogramına 20 TL’den satıldığını söyleyen Öztürk, Torbalı’nın polenleri Cezayir’e gönderildiğini ifade etti.
YILDA 2500 KG POLEN TOPLANIYOR
YILDA 2 bin 500 kilogram polen hasat ettiklerini ifade eden Öztürk, “Arıcılık mesleği yavaş yavaş azalıyor. Bizler işimizin başındayız. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda polenlerimizi toplamaya başladık. Arı polenimiz bu bölgenin en iyisi bazı bölgelerde acımsı tat olur. Bizim bu bölgede ise çok tatlıdır aradaki kalite farkı buradan anlaşılabilir. Yıl boyunca hasadımız devam edecek. Elde edilen polen özellikle Cezayir’e gönderiliyor. Cezayir polenimizi sevdiği için her yıl sipariş veriyor. İnşallah bu yıl kalitemizden ödün vermeyiz. Allahın izniyle Ağustos ayının ilk haftasında bal hasadımız da başlayacak. Bölgelere göndereceğiz. Çiçek ve çam balımız daha önceden siparişi verilen bölgelere göndereceğiz” diye konuştu.
ÇOK UZAKLARDA POLEN TOPLANIYOR
POLENİN zor şartlarda toplanıldığını söyleyen Öztürk, “Polen, hayatımızın her alanında bulunan çiçeklerin erkek organ hücresidir. Arılar bir çiçeğe kondukları zaman çiçek üzerindeki polen tozları arı üzerine yapışırlar, arılar üzerlerine yapışan bu toz zerreciklerini salgıladıkları sıvı yardımıyla bir birine yapıştırarak ayaklarına tuttururlar ve kovana taşırlar. Arı ilk konduğu çiçekten başka bir çiçeğe geçtiği zaman, üzerine yapışan polen tozları diğer çiçeğin dişi organına temas ettiğinde çiçekler arasında çiftleşme gerçekleşmiş olur. Yapılan araştırmalar arının sabah ne tür çiçeğe konarsa, akşama kadar sadece o tür çiçeğe konmaya devam ettiğini göstermektedir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda arıların yokluğundan dolayı polen taşınmasının olmaması durumunda, bütün dünyadaki yaşamın birkaç sene içerisinde yok olacağı yönündedir. Arılar doğadan aldıkları bu polenler ile kovanlarına geldiklerinde arıcıların kovan girişlerine yerleştirmiş oldukları ve arının geçebileceği genişlikteki polen kapanlarından geçmeye çalışırken ayaklarına yapışmış olan polenler kovanın girişine monte edilen polen kapanının altındaki tepsiye dökülürler. Genellikle arı yetiştiricileri, bir gün poleni kendileri alırlar, bir sonraki günde arılara bırakırlar” diye konuştu.
ARILAR ÖLÜYOR
YANLIŞ zirai ilaçlama yöntemiyle 2013 yılından beri arı ölümlerinin artışına dikkat çeken Öztürk, her geçen gün zararın büyüdüğünü söyledi. Öztürk, “Daha önce 150 arısı olanların arıları 50’ye kadar düştü. Avuç avuç ölüyorlar. Yanlış ilaç kullanımı yüzünden arılar telef oluyor. Köylüler şikayetçi. Bal üretimi yüzde 70 zarara uğradı” dedi. Çiftçilerle konuşup zirai ilaçların kullanımı konusunda uyardığını belirten Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: Tarım Bakanlığı’nın önerdiği ilaçlar dışında merdiven altı kaçak ilaçlar kullanılıyor. Ben de arıcılık işiyle uğraşıyorum. Köyümüzde yaklaşık binlerce kovan arı var. Hem kendi geçimimizi sağlıyoruz hem de ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyoruz. Böyle devam ederse olay çok başka bir hal alır. |