Kategoriler
“Amaç Ana Arı İhtiyacını Gidermek”
11 Mayıs 2017

Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından üreticilere yönelik Ana Arı Üretim kursu açıldı. Kursu, İlimizde Arıcılık yapan üreticilerin Ana Arı yetiştirme ihtiyacını ortadan kaldırmak için açtıklarını belirten Birlik Başkanı Çolak, “Verilen kursta amaç Arıcılık yapanların Ana Arı ihtiyacını gidermek, üretimi arttırmak ve üreticilerimizi Ana Arı konusunda bilinçlendirmektir. Çünkü arılar için Ana Arı olmadan kovan olmaz.” dedi

Malatya’da ilk defa yapılacak olan Ana Arı Yetiştiriciliği kursunu açan Malatya İl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı, İlimizde Arıcılık yapan üreticilerin Ana Arı yetiştirme ihtiyacını ortadan kaldırmak için üreticilere Kurs açtı. Malatya İl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak, “Verilen kursta amaç Arıcılık yapanların Ana Arı ihtiyacını gidermek, üretimi arttırmak ve üreticilerimizi Ana Arı konusunda bilinçlendirmektir. Çünkü arılar için Ana Arı olmadan kovan olmaz. Arılar için en önemli olan Ana Arı dediğimiz Arı Kraliçedir. Kraliçe arı kovana günde bin 500 tane yumurta atıyor. Normal arıların ömrü 40 gündür ama kraliçe arının ömrü 5-6 yıldır. Bu kursumuza ilk olarak 25 kişi katılacak. 40 saat uygulamalı, 40 saat ise görsel eğitim olmak üzere toplamda 80 saatlik bir eğitim programı olacak” dedi.

İLDEKİ ANA ARI İHTİYACI GİDERİLECEK

Arıcılıkta İlimizdeki Ana Arı ihtiyacının karşılanması için üreticilere kurs vereceklerini belirten Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak kurs ile ilgili olarak şunları ifade etti, “Malatya İlimizde ilkini gerçekleştireceğimiz Ana Arı Üretiminin Kursunu başlatmış bulunuyoruz. Kursun ilimize ve arıcılarımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu kursumuz 10 gün boyunca devam edecek ve toplamda 80 saati buluyor. Kursumuza İnönü Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Uygulama Genel Merkezi ile birlikte yürüteceğiz. Kursumuz Emeksizdeki Tarım İl Müdürlüğü Ek binasındaki toplantı salonunda 7 gün devam edecektir. Geriye kalan günlerde ise İnönü Üniversitesinde Arılar üzerinde bilhassa çalışılarak, arılar üzerinde uygulamalı olarak devam edecektir. Kursumuzun sonunda kursa katılan yetiştiricilerimize diplomalarını Tarım İl Müdürümüz vereceklerdir. Bu kursa katılan üreticilerimiz İlimizin ihtiyacı olan Ana Arı üretimi ile bu belgeyi alanlar Arıcılığın olmazsa olmazı Ana Arı Üretimini sağlayıp ülkemizin ve ilimizin Ana Arı sıkıntısını gidermiş olacağız. Kursta Eğitim veren hocalarımız, Semiramis hocamız Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden iyi bir Ana Arı üreticisi, yanında ise Adana’dan Mühendis arkadaşımız Abuzer Akyol. Kendisinin de arıları olan bir hocamız ve uygulamalı olarak eğitimi vereceklerdir.”

“ARICILIKTA ANA ARI OLMAZSA OLMAZ”

Arıcılıkta Ana Arı üretiminin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Çolak, “Kursa katılan üreticilerimize bu 10 gün süreyle Ana Arı üretimi nasıl yapılır, larva transferi, erkek bulundurma gibi tüm işlerin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak göstereceğiz. Bu kursumuza ilk olarak 25 kişi katılacak. 40 saat uygulamalı, 40 saat ise görsel eğitim olmak üzere toplamda 80 saatlik bir eğitim programı olacak. Arıcılıkta olmazsa olmaz Ana Arı üretimini bu kursumuzla İlimizde geliştirmeyi ve Ana Arı üretimi sıkıntısını tamamen gidermiş olacağız. Arılar için gerekli olan Ana Arı dediğimiz Kraliçe arıyı nasıl yetiştirileceğini öğreneceğiz. Arıcılıkta Kraliçe Arının çok büyük önemi var. Kraliçe arı olmadan kovan olmaz. Kraliçe arı kovana günde bin 500 tane yumurta atıyor. Normal arıların ömrü 40 gündür ama kraliçe arının ömrü 5-6 yıldır. Bu yıllar içinde bir kez çiftleşiyor ve 5-6 yıl içerisinde günde bin veya bin 500 adet yumurta atıyor. Bunun çalışmasını uygulamalı olarak eğitmenlerimiz tarafından öğreneceğiz. Kursumuza katılan üreticilerimiz, arıcılığı aşmış, belli düzeye ulaşmış ve daha bir üst düzeyi olan Ana Arı üretimi sertifikasını alacak olan arkadaşlarımızdır. Burada tüm arı üreticilerimizi kursa katılmalarını buradan duyuruyoruz. Kayıt başvurusu ve kursa katılım için Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı ile irtibata geçebilirler” şeklinde konuştu.

ANA ARI ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?

Ana Arı üretimi konusunda kısa bir bilgi veren Başkan Çolak şöyle konuştu, “Ana arı üreteceğiniz koloniyi iyi seçmek gerekiyor. Seçeceğiniz arı kovanının iyi yavru atan, mevsiminde bol bal toplayan ve polen veren arılardan seçmek önemlidir. Ana arı üretimi yaparken aynı zamanda arı oğulu ile ve suni oğul ile arı çoğaltabiliriz. Ana arı üretiminde damızlık kovanınız ne kadar önemliyse çiftleştirme yapacağınız erkek arılarda o kadar önemlidir. Üretim için seçeceğiniz başlangıç kolonisi ve bitirici koloniler büyük itina ile seçilmelidir. Damızlık olarak seçtiğiniz arıdan yine damızlık almak istiyorsanız bu kovanı ayrı bir yere götürmeniz gerekir ki, damızlık kalitesini sürekli koruyabilesiniz. Yine üretim aşamasındaki kovanlarınız olan, besleme kolonisinin güçlü olmalı ayrıca mevsiminde gelecek olan ana arıların beslenmesi için gereken arı sütünün yeterli olması ve son olarak erkek arıların verimli olması üreteceğiniz ana arının kalitesini değiştirecektir.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi