Kategoriler
Ördükleri sepetlerde karakovan balı üretiyorlar
4 Mayıs 2017

Erzincan’ın Keşiş dağlarının zirvelerine çıkarılan özel sepetler ile kara kovan balı üretiliyor.

Erzincan’ın Keşiş dağlarının zirvelerine çıkarılan özel sepetler ile kara kovan balı üretiliyor. Yaylalarda bin bir çeşit çiçeğe gezerek kendileri için yapılan özel sepet kovanlarına giren arılar, kara kovan balını oraya çıkarıyor. Diğerlerinden daha fazla bir lezzete sahip olan kara kovan balının siparişleri şimdiden dolmuş durumda.

 

Erzincan’da, baba oğul arıcılar, modern kovanlara inat solkum adı verilen söğüt dallarıyla ördükleri sepetlerin etrafını saman karıştırılan hayvan dışkısıyla sıvayarak yaptıkları geleneksel sepet kovanlarıyla yaylalarda organik bal üretiyor.

 

Erzincan’a 30 kilometre uzaklıktaki Pişkidağ köyünde arıcılıkla uğraşan Selahattin Karakaş (70) ve oğlu Zikrettin Karakaş (41), yıllar önce dedelerinden öğrendikleri, karakovan olarak bilinen sepet kovanlarda bal üretmeye başladı. Arıcılıkta modern kovanların kullanılmaya başlanmasına rağmen geleneksel yöntemlerden olan ve nadir kullanılan sepet kovanda bal üretimini sürdüren baba oğul, hem arıcılık yaparak geçimini sağlıyor hem de bu arıcılık yöntemini yaşatmaya çalışıyor.

 

Kovanlarını kış aylarında köyde muhafaza altına alan Selahattin ve Zikrettin Karakaş, havaların ısındığı bahar aylarında ise bal üretmek için Keşiş Dağı'nın iki bin 500 rakımlı yaylalarının yolunu tutuyor. Yazı burada arılarıyla geçiren baba oğul, hem doğal ortamda, hem de doğal kovanda ürettiği tamamen organik balı, köyüne ve kent merkezine götürerek satışa sunuyor.

 

Şu sıralar arılarıyla yaylaya çıkmak için havaların iyice ısınması bekleyen Selahattin ve Zikrettin Karakaş, hem unutulmaya yüz tutmuş bir yöntem olan sepet balda arıcılık yapıp kazanç sağlamanın hem de bu geleneği sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

 

1960’lı yıllardan itibaren babası Selahattin Karakaş’ın bu işle meşgul olduğunu ve kendisininde babasına yardım ederek bu mesleği öğrendiğini söyleyen Zikrettin Karakaş, bu sepetle karakovan bal üretiminin geçmiş yıllardan günümüze kadar taşıdıklarını ifade etti. Salkım söğüt dalları ile sepetleri ördüklerini ve daha sonra bunu sıvayarak belli bir süre kuruttuklarını vurgulayan Karakaş, arı oğullarını sepetin içerisine yerleştirdiklerini ve daha sonra Keşiş dağlarının zirvesindeki yaylalara götürerek, Ağustos ayının sonu, Eylül ayının başından itibaren bal sağımının yapıldığını belirtti.

 

Mevsimine göre güzel bal olduğunu ifade eden Zikrettin Karakaş, “Bu ürettiğimiz balın müşterisi şimdiden hazır. Onlar bize daha üretime başlamadan sipariş veriyorlar. Bizde üretime göre satışını gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi